IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nike ни припомня "Завръщане в бъдещето"

Компанията представи своите самовръзващи се маратонки

10:51 | 17.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на Nike Марк Паркър по време на представянето на иновативния продукт. <em>Снимка: Nike</em></p>

Президентът на Nike Марк Паркър по време на представянето на иновативния продукт. Снимка: Nike

Ако си спомним филма „Завръщане в бъдещето“, няма как да не си припомним и колата машина на времето DeLorean, левитиращия скейтборд и самовръзващите се маратонки Air Mags на Nike. Сега производителят на спортни стоки обяви официално, че ще пусне подобен продукт за голямото пазаруване преди Коледа. В сряда компанията представи за първи път своите нови обувки. 

С това сякаш една мечта за всички технологични маниаци и фенове на научнопопулярните филми става реалност. За дизайна и реализацията са „виновни“ дизайнeрите Тинкър Хатфийлд и Тифани Биърс, която е старши иноватор в компанията. Според Биърс обувките се затягат сами, след като кракът докосне вграден в маратонката сензор. Самият потребител може да регулира сам силата на връзването с помощта на два външни бутона. 

Новите маратонки HyperAdapt 1.0 са със система за „адаптивно връзване", която прави възможно връзките да се връзват сами при обуване от собственика им. Сензорите в обувката ще могат да засичат теглото и позицията на стъпалото и автоматично ще се стягат по предварително зададени спрямо тези два критерия параметри. Въпреки това след няколко носения спортните обувки ще се адаптират към предпочитаните от потребителите настройки и автоматично ще ги стягат до предпочитанията, така че да не се налага натискането на външните два бутона. 

Обувките сa със зареждащи се батерии и използват система за индукционно зареждане. Пълното зареждане отнема около три часа, а при средностатистическа употреба според Nike батерията трябва да се зарежда на всеки две седмици. Вградената осветителна система показва кога батериите са на изтощаване. 

Още през миналата година са били създадени няколко пробни чифта, които са били подарени по-късно на фондацията за борба с Паркинсън на Майкъл Дж. Фокс. Nike работи над проекта от две години, а над технологията – от около десет, но сега твърди, че е назрял моментът за пазарен дебют. 

И така - новите маратонки ще са на пазара в различни цветове и размери преди Коледа, но засега само за избрани клиенти и на неназована засега цена. 

Но и това не е всичко, защото Хатфийлд вече има идеи за следваща версия, която би била немислима без „интернет на нещата“ и разработването на малки, умни сензори. „Няма ли да е невероятно да конструираме обувка със сензори, която да знае сама кога обувката трябва да е по-лека и кога – по-твърда“. Компанията вече е започнала дейност по този проект. Според Джон Хоук, вицепрезидент на Nike по дизайна, цитиран от USA Today, в обозримо бъдеще обувките ще могат да набират и биометрични данни, които да бъдат обединени в една обща екосистема. 

За тези планове стана ясно в началото на годината благодарение на два документа до патентната служба в САЩ. Единият от документите е от 29 декември и е свързан със система за записване и показване на физическата активност на потребителя на приложение за смартфон. Nike е включила и изображение на маратонка със специален вграден в подметката тракер. Според документа той може да изпълнява различни функции, свързани с други продукти на марката - измерване на изминатото състояние, скоростта и броя изгорени калории.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
edimi
преди 8 години
:D хехехех, А дали вградените устройства ще рапортуват, къде се намират те/собственика им/. Така най-бързо ще стига Юбер до него....:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още