IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wanda ще привлича филмови компании към студиото си с отстъпки за 150 млн. долара

Компаниите ще получават до 40% намаления, за да снимат лентите си в новото студио на китайския конгломерат

14:36 | 18.10.16 г.
<p>
	Джак Гао прави презентация на филмовото студио в Лос Анджелис. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Джак Гао прави презентация на филмовото студио в Лос Анджелис. Снимка: архив Ройтерс

Китайската Dalian Wanda Group на милиардера Уан Дзиенлин ще предоставя субсидии за над 150 млн. долара годишно, за да привлече филмови компании, които да снимат лентите си в новия комплекс от студия на компанията в китайския крайбрежен град Циндао, съобщава Bloomberg.

Wanda, флагманът на конгломерата, включващ компании за забавление, недвижими имоти и финансови услуги, ще доставя до 40% отстъпка по някои от производствените разходи в Qingdao Oriental Movie Metropolis, съобщи старшият вицепрезидент Джак Гао в понеделник в Лос Анджелис. Компании, сред които Lions Gate Entertainment, Arclight Films и Legendary Entertainment, която е собственост на Wanda, са договорили ползването на студията в Циндао, съобщи Wanda.

Със сигурност филмовите компании ще имат интерес да разгледат този висок процент на финансова подкрепа“, каза Стив Вайценекер, партньор в Barnes & Thornburg, която специализира в данъчни стимули за кино и телевизия. „За големите студия тази сума е сериозна и със сигурност може да бъде от голямо значение за тях“.

61-годишният Уан Дзиенлин е в Лос Анджелис, за да промотира разрастващата се империя от забавления, която миналия месец договори сътрудничество по филмови проекти със Sony Pictures, а тази година придоби студиото за независими филми Legendary Entertainment за 3,5 млрд. долара. Американската верига от кино салони на Wanda – AMC Entertainment Holdings, договори закупуването на Carmike Cinemas, което ще я направи най-големият местен оператор на кино салони. Компанията купува и британската Odeon & UCI Cinemas.

Китай ще бъде половината от глобалния пазар“, каза Уан. „Ако искате да правите пари на този пазар, ще трябва да разбирате и отговаряте на нуждите на китайската публика“.

Комплексът в Циндао, който се разполага на 2 млн. кв. м, ще започне да работи на пълни обороти през 2018 г., каза Wanda. Паркът включва подводно студио, съоръжение за анимации и терени, които наподобяват европейски столици и китайски столици от времето на династиите Мин и Цин. Плановете за комплекса, струващ 50 млрд. юана (7,4 млрд. долара), включват и филмови музеи, курортни хотели, яхт клубове и болница.

Допустимите за отстъпка разходи включва разходи по продукцията в Циндао, включително за снимки на основната сцена, по изградените терени за външни снимки или на реални места, каза Гао, който ръководи международните инвестиции в културното подразделение на Wanda. Статисти, храна, настаняване, транспорт по време на снимките, костюми, реквизит под наем и дори разходи за постпродукция също ще бъдат допустими, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още