IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Dalian Wanda придоби филмовото студио Legendary за 3,5 млрд. долара

Сделката превръща най-богатия човек в Китай в холивудски филмов магнат

09:17 | 12.01.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Уан Дзиенлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уан Дзиенлин. Снимка: Ройтерс

Китайският конгломерат Dalian Wanda Group купи американското филмово студио Legendary Entertainment за близо 3,5 млрд. долара. Сделката превръща председателя на холдинга и най-богат човек в Китай Уан Дзиенлин в холивудски филмов магнат, след като той увеличава стремежа си да разнообрази своята бизнес империя в чужбина, пише Ройтерс.

От Wanda потвърдиха сделката по време на пресконференция в Пекин във вторник, по време на която Уан Дзиенлин каза, че планира да комбинира Legendary със своите активи за създаване на филми в Китай и да продаде акции по време на операцията по сливане чрез първично публично предлагане.

Директорът не даде допълнителни детайли по плана за IPO-то, но заяви, че придобива Legendary Entertainment както заради интелектуална собственост, така и заради филмите на студиото.

Създадено през 2000 г., студиото Legendary Entertainment е продуцирало хитове като „Джурасик парк“, „Черният рицар“ и „Мъж от стомана“. Основната дейност на Dalian Wanda Group е в сектора на имотите.

Сделката, която Wanda определя като “най-голямата придобивка в сектор култура в чужбина“, идва в момент, в който Уан ускорява опитите си да диверсифицира дейността на гиганта с приходи от 44 млрд. долара през 2015 г.

С покупките на всичко – от финансови услуги до испанския футболен клуб Атлетико Мадрид, приходите на Wanda скочиха с 19% през миналата година.

Wanda вече е най-големият оператор на кина в света, след като закупи втората по големина верига кина в Северна Америка AMC Entertainment Holdings през 2012 г. за 2,6 млрд. долара.

Китайският концерн притежава и австралийската компания Hoyt's Group, а дъщерната й Wanda Cinema Line Corp., която се търгува на борсата, е най-големият оператор на киносалони в Китай.

Wanda ще закупи мажоритарния пакет акции в Legendary, но точният дял не се уточнява. Като част от сделката основателят на американското филмово студио и негов главен изпълнителен директор Томас Тул ще продължи да го ръководи.

Като цяло Legendary предоставя половината от финансирането за филми, чиито бюджети могат да надхвърлят 200 млн. долара. Освен това компанията е сключила споразумение с най-голямата и влиятелна филмова компания в Китай - China Film Co., за съвместно продуциране на филми.

Повече за сделката можете да научите от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още