IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкрутът отново навестява American Apparel

Канадска компания ще придобие всички права, свързани с бранда, за сумата от 66 млн. долара

14:06 | 14.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Модната компания American Apparel подаде заявление за банкрут по-малко от година, след като приключи първия си период под закрилата на съда. Групата се съгласи освен това да продаде правата върху бранда на канадския производител на облекла Gildan Activewear за 66 млн. долара, пише Bloomberg.

Докато в моловете влизат все по-малко хора, а все повече американци пазаруват онлайн, много американски търговци на дребно се борят за оцеляване. Производителите на дрехи са най-засегнати от тенденцията. Aeropostale, Quicksilver и Pacific Sunwear of California обявиха несъстоятелност през последните две години.

Основателят на American Apparel Дов Чарни беше отстранен през 2014 г. във връзка в обвинения за извършени нарушения. Той се бори неуспешно да си върне контрола върху бизнеса, който създава още като студент. Резултатите на American Apparel силно се влошиха и през октомври 2015 г. фирмата обяви банкрут, припомня информационната агенция.

Фирмата покри 200 млн. долара дългове и излезе от процедурата в началото на миналата година. Планът за връщането на компанията към корените ѝ с основни продукти като тениски и поли обаче не беше достатъчен, за да подобри резултатите ѝ.

Няколко месеца по-късно групата отново е затънала в проблеми. Главният изпълнителен директор Пола Шнайдер, която пое компанията, след като Чарни беше отстранен, подаде оставка през септември. Месец по-късно се появиха слухове за потенциална продажба и за обявяване на нов банкрут.

Gildan обяви, че очаква да завърши придобиването на интелектуалната собственост върху бранда през първото тримесечие на следващата година, макар че обявяването на несъстоятелност може да изисква American Apparel да проведе търг за продажба на марката. В този случай придобиването ще зависи от това дали Gildan ще спечели наддаването. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още