fallback

Дрейк оглави класацията на Spotify за най-слушан изпълнител за 2016 г.

Сингълът на канадския изпълнител One Dance пък се превърна в най-слушаната песен за всички времена в стрийминг услугата

11:12 | 01.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Канадската рап звезда Дрейк е бил най-слушаният изпълнител в Spotify за 2016 г., a сингълът му One Dance е бил стриймван най-често през годината, съобщава ВВС.

Музиката на канадеца е била стриймвана 4,7 млрд. пъти тази година, като повече от половината слушания са били на албума му Views.

Високите резултати са постигнати, въпреки че албумът бе пуснат в Spotify две седмици след излизането му заради сделка между музиканта и Apple Music.

Сингълът One Dance е бил слушан 960 млн. пъти, което означава, че ако всички те се пуснат последователно, той ще звучи 5200 години.

Заради популярността на песента сред стрийминг услугите – включително в Deezer и Google Play, както и в Spotify и Apple Music, тя е била 15 седмици на върха на официалната британска класация за сингли, което е най-дългият подобен период от песента на Браян Адамс Everything I Do (I Do It For You) през 1991 г.

Сега One Dance е най-слушаната песен в Spotify за всички времена, което по оценки е донесло на Дрейк и съавторите му постъпления от авторски права в размер на 4,8 млн. долара.

Риана, която има съвместни песни с Дрейк и е негов партньор в живота, е била най-слушаната жена изпълнител за 2016 г. и е на трето място сред всички музиканти в света. Преди нея на второ място е отново канадец – Джъстин Бийбър. Топ 5 на най-стриймваните музиканти се допълват от дуото Twenty One Pilots и Кание Уест съответно на 4-то и 5-то място.

Бившата звезда от младежката група One Direction Зейн Малик е най-слушаният нов изпълнител за годината.

Дейвид Бауи е бил най-слушаният „алтернативен“ музикант след смъртта му през януари. The Beatles, който пуснаха албумите си в стрийминг услугата миналия декември, бързо са се превърнали в най-стриймваните изпълнители от класическия рок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:40 | 10.09.22 г.
fallback