IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските помощници на Дядо Коледа произвеждат 60% от коледната украса на света

80% от производството се изнася, въпреки че вътрешното търсене се е удвоило през последните 5 години

12:46 | 15.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

"Цехът" на дядо Коледа в Китай работи на пълни обороти в източния китайски град Иу, където хиляди работници произвеждат 60 процента от новогодишните украси, използвани в цял свят, предаде Франс прес.

80 процента от производството на завода се изнася в чужбина, но поръчките през последните два месеца на годината са предимно за националния пазар, където Коледа става все по-популярен празник, най-вече по бутиците и търговските центрове, отбелязва БТА.

"Вътрешното търсене се е увеличило през последните години", изтъква собственичката на завода Сун Сюйдан, като уточнява, че за пет години се е увеличило два пъти. Много от поръчките са подадени от сайтове за онлайн търговия като Taobao - номер едно в сектора.

Работниците се трудят 10 месеца в годината и получават между 3000 и 4000 юана (410-550 евро) на месец.

В един от големите магазини в Иу, търговката Цю Сюемей твърди, че продажбите на декоративни коледни лампички тази година са се увеличили с 20% въпреки намалените поръчки от Русия, която е затънала в икономически трудности.

Обезценяването на китайската валута напоследък помага на износа и е неутрализирала ефекта от намалелите руски поръчки, изтъква Цю, като подчертава, че сега бизнесът се насочва главно към пазарите в Северна и Южна Америка.

Служителите на фабриката вече са почти във ваканция, тъй като производството спира десетина дни преди Коледа, но едва ли ще празнуват християнския празник. "Не съм купувал елха. Коледа не ни интересува особено", отбелязва един от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още