IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Русия може да помогне на Carlsberg?

Напредъкът на страната ще даде възможност на компанията да насочи ресурсите си в други страни

21:11 | 17.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Анализатор, който отдавна следи Carlsberg, твърди, че руският политически и икономически напредък води до по-светло бъдеще за пивоварната компания на нейния най-голям пазар. А това развитие обещава да сложи край на седем години на главоболия там, пише Bloomberg.

"Има редица знаци, че нещата се подобряват за Русия и това са добри новини за Carlsberg”, коментира Франс Хойер, който следи компанията от десетилетия, включително и по време на Студената война. Макар че руската рубла се представя добре, отчасти благодарение на цените на петрола, „може да се спекулира, че международните санкции срещу Русия се насочват към своя край“, допълва той.

Руският бизнес на Carlsberg представлява най-голямото придобиване в историята на датската пивоварна компания. Този пазар генерира близо половината от оперативната ѝ печалба през 2009 г. Но след серия от шокове за руския пазар, включително спада на цените на петрола, санкциите на западните страни, рецесията и по-високите данъци върху бирата, Carlsberg сега генерира едва една пета от печалбата си от тази страна.

Новият политически пейзаж променя всичко това, особено откакто Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ.

"Има известни очаквания, че Тръмп ще може да помогне на Русия да се отърве от санкциите и това може да донесе ползи на Carlsberg”, коментира Хойер, който сега е вицепрезидент на компанията за проучвания Jyske Bank. “Тръмп казва много неща и е трудно да се разбере какво точно се случва, но е възможно Западът да приеме по-прагматичен подход към Русия, което ще е от полза на Carlsberg”.

По думите на Хойер от години негативните новини за Русия натежават върху компанията, но нещата са на път да се променят.

Преди Русия анализаторите на Carlsberg се фокусираха върху липсата на придобивания от компания, ценовия натиск от по-силните търговци на дребно и затварянето на фабрики, припомня си Хойер. „Подобно на много други компании Carlsberg често е била измъчвана от конкретни теми“, допълва анализаторът.

Но вече има сигнали, че най-лошото за Русия може би е приключило. Точно след изборите за президент на САЩ през ноември Carlsberg повиши прогнозата за печалбата си за 2016 г. благодарение на по-високите продажби на своето подразделение в Източна Европа. Тогава главният изпълнителен директор на фирмата заяви, че притесненията за бизнеса изглежда си отиват след няколко тримесечия на спад, но „Русия все още си е Русия, така че ще видим“. Той също така отказа да коментира победата на Тръмп на изборите.

По-добрият руски пазар не само ще насърчи продажбите в страната. Освен това той ще освободи ресурси за Carlsberg, които ще ѝ помогнат да се представи по-добре в други региони, посочва Хойер.

"Ако Русия се стабилизира, това ще означава, че Carlsberg ще може да се фокусира на друго място“, допълва той, като посочва, че компанията ще може да донесе повече стойност чрез своите силни марки, а това ще може да се трансформира в печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още