fallback

От десет книги само две си връщат инвестицията в България

Големият проблем в книгоиздаването в България е, че на него не се гледа въобще като на бизнес, коментира литературният консултант Светлозар Желев

11:27 | 09.04.17 г. 3

От десет книги една е много печеливша, две си връщат инвестицията и седем са на загуба. Това каза литературният консултант и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" Светлозар Желев в предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

"Книгоиздаването е бизнес като всеки друг", обясни Желев. "Той се подчинява на същите правила, но в него има и още нещо. Големият проблем в книгоиздаването в България е, че на него не се гледа въобще като на бизнес".

"За книгоиздаването се мисли в контекста на неговата културна мисия и ролята му на сериозна част от културата, на нещо, което формира публики", добави Желев. По думите му на книгоиздателите се гледа като на мисионери или благотворители. "Ако те бяха такива, нямаше изобщо да има книгоиздатели", обясни литературният консултант.

"Факт е че има много издатели, които гледат на бизнеса си като на благотворителност, но за да оцелееш на пазара, трябва да гледаш на книгоиздаването и от бизнес гледна точка", категоричен е той. 

Според него краят на хартиената книга е чувствително преувеличен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:25 | 05.09.22 г.
fallback