IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без скок на продажбите на книги в България през 2016 г.

Средната цена на изданията е нараснала изключително слабо през последните 12 месеца

11:48 | 29.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2016 г. на практика няма увеличение на продажбите на книги у нас. За миналата година е отчетена средна цена от 11,81 лева, докато през тази тя е била 12,03 лева. Това са по-малко от 2 процентни пункта увеличение, коментира пред БТА председателят на Асоциация „Българска книга“ Веселин Тодоров.

Според него то се дължи преди всичко на повече луксозни книги за подаръци.

По думите на Тодоров български автори заемат челни позиции за най-продавани книги през тази година, а интересът към българската литература расте. Той твърди, че през миналата година българските заглавия са били 20% от книгите в класацията за най-продавани в България, докато сега достигат 28%.

На голяма популярност се радват Георги Бърдаров, който спечели телевизионния формат „Ръкописът“, Иво Сиромахов, Мирослав Пенков, Емил Конрад, Иван Михалев и други.

Същевременно се наблюдава друга тенденция – книгите за деца и тийнейджъри отстъпват от около 40% миналата година до 28% през тази. И все пак те запазват водещите си позиции, което е особено обнадеждаващо от гледна точка популярността на четенето сред младите. В жанрово отношение по-младите читатели предпочитат фентъзи и фантастика.

Нехудожествената литература също се представя много добре – книгите за пътешествия например, както и тези за дома и биографиите. На интерес продължават да се радват криминалната литература и трилърите.

"Добре е, че в класацията влизат и представители на по-висококачествената, нежанрова литература. Любопитен факт е, че книгите за оцветяване за възрастни са във възход", коментира Тодоров.

По думите му прогресът на българската литература се дължи предимно на младите автори и на тези, които са се утвърдили в последното десетилетие. Българските издатели пък влагат все повече усилия и средства за популяризирането на новите им творби. Често дори финансират и опитите им да издават книгите си в чужбина.

"За съжаление, рисковете да се превежда в чужбина са големи и почти всички други европейски държави субсидират такива начинания. В България това не се случва или поне не в очакваните от издателите и писателите мащаби", допълва Тодоров.

През 2016 г. се наблюдаваше нарастването на популярността на специализираните събития за книги – панаирите, алеите и Софийския литературен фестивал. Те се радват успех заради по-големия брой читатели, но и благодарение на звездите на българската литература, които изгряха през последните години.

Асоциация „Българска книга“ има добри очаквания за следващата година. По думите на Димитров обективно икономиката расте с високи и устойчиви темпове, а това дава спокойствие на хората да харчат повече, в това число и за литература.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още