IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронният четец е най-предпочитаното устройство за четене в България

Хартиената книга обаче остава предпочитана от читателите

16:02 | 18.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Електронният четец оглави класацията на най-предпочитаните устройства за четене – място, което допреди няколко години деляха таблетът и смартфонът, разкрива проучването „Какво, къде, кога четеш?“, посочват от сайта за електронни книги Biblio.bg.

То показва, че 60 на сто от активните читатели предпочитат е-четеца, докато таблетът и смартфонът са предпочитани съответно от 20% и 19% от анкетираните.

И все пак класическата хартиена книга продължава да води спрямо електронните устройства. 81,5% от респондентите посочват, че предпочитат да четат на хартия, а не на електронно устройство.

Проучването е проведено през май и юни тази година сред повече от 700 читатели на Biblio.bg, както и сред аудиторията на Digital Biblio Technologies Conference 2015.

Резултатите от него показват, че респондентите предпочитат да четат предимно у дома (83,9%), а 43,8% - на път. 33,6% пък са почитатели на четенето сред природата. 11% от анкетираните пък твърдят, че четат навсякъде и по всяко време.

Безплатните източници на електронно съдържание представляват най-предпочитани за сваляне на е-книги, но над 40 на сто от читателите твърдят, че ползват и платени източници.

Почитателите на четенето на електронни книги търсят в четците преди всичко качество на E-Ink екрана, който гарантира безопасност на очите. Вторият по важност критерий е дългият живот на батерията. Читателите държат електронният четец да може да разпознава множество формати, така че да не е необходимо файловете да бъдат конвертирани.

Като важни критерии се очертават също връзката с интернет, възможността за ползване на предварително инсталирани речници, наличието на подсветка и българският интерфейс.

Повече от половината участници в анкетата са прочели по повече от 20 книги през последната година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още