IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената не е определяща за потребителите на електронни книги у нас

Въпреки това очакването на пазаруващите е-книги е цената да бъде по-ниска от тази на хартиеното тяло

14:16 | 14.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Потребителите на електронни книги в България не се притесняват толкова от цената, която трябва да платят за продукта, заяви по време на конференцията Digital Biblio Technologies 2015 Мая Манчева, мениджър Маркетинг и реклама в платформата за продажба на електронни книги Biblio.bg.

Като цяло електронните книги у нас се предлагат на цени, които са с 20 до 50% по-ниски от тези на хартиените издания, а потребителите са с нагласата, че електронното издание трябва да е по-евтино, допълва Манчева.

По думите ѝ българите вече са много по-информирани за електронните книги и се справят доста по-лесно с форматите и DRM защитата на файловете.

Най-често използваният метод за плащане на електронни книги е чрез ePay (34%), следван от виртуален ПОС (31%) и PayPal (25%). Въпреки че купуването на електронни книги дава удобството на пазаруването у дома, 10% от потребителите на Biblio предпочитат да плащат на касите на EasyPay.

Според Мая Манчева успехът в книгоиздаването е свързан с едновременното издаване на електронната и печатната книга, тъй като потребителите не обичат да чакат. Задължително условие е и изработването на качествен файл, както и добрата реклама.

От Biblio.bg посочват, че имат много малък ръст на продажбите през тази година спрямо предходната, но се забелязва тенденцията за все по-голяма лоялност на потребителите. По думите на Мая Манчева има бавно увеличение в броя на новите заглавия, но за сметка на това на пазара се появяват все повече издателства. По-продавана остава художествената литература и най-вече това, което се радва на на най-високи продажби в хартиен вариант.

Като голям проблем на пазара експертите посочват липсата на детски електронни книги.

“Има само единични бройки”, категорична е Манчева, допълвайки, че голяма част от издателите са доста консервативни и затова има бавен ръст на новите заглавия на пазара.

Според Мая Манчева продажбите на електронни списания имат голям потенциал, но проблемът при тях е, че е трудно те да бъдат предложени на по-ниска цена от хартиеното копие. Експертът признава, че в Biblio.bg се продават много повече абонаментите, отколкото единичните бройки списания, като най-предпочитани от читателите са “Men’s Health” и “National Georgaphic”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още