IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е да приключим с пластмасовите сламки, но с какво ще ги заменим?

Алтернативи като хартията, стъклото и металът имат сериозни недостатъци, изтъкват активисти

09:04 | 29.07.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В Сиатъл, където забраната действа от 1 юли, законът позволява компаниите да правят изключения за хора, които поискат пластмасова сламка. Въпреки това според организациите на хората с увреждания компаниите не разбират напълно, че могат да предлагат сламки на тези, които се нуждаят от тях, а предлаганите алтернативи не са пълноценни заместители.

Някои активисти се оплакват, че бизнесът и правителствата действат в отговор на опасенията си, променяйки политиките след тяхното прилагане, вместо активно да обмислят нуждите на хората с увреждания при формулирането на законодателството.

Управляващите в Шотландия искат да забранят пластмасовите сламки от края на  2019 г. и определиха съветник по въпросите на хората с увреждания в експертната група, за да е сигурно, че "предприетите действия не засягат непропорционално хората с увреждания".

Да се възложи на хората с увреждания да помнят кои пластмасови сламки са ползвали или да мият многократните алтернативи не е осъществимо или честно решение, казват активистите, тъй като засегнатите в много случаи няма да са в състояние да го направят и, ако забравят да си носят сламки, последствията или дехидратацията може да са тежки.

Производителите да предложат благоприятна за околната среда алтернатива – гъвкава сламка без пластмаса, подходяща за горещи и топли напитки, това призовава в коментар за сайта на  „Грийнпийс“ Джейми Шимковяк, съосновател на организацията в защита на хората с ментални увреждания One in Five.

Хартията е неподходяща, защото подгизва и има риск от задавяне, казва той. Силиконовите алтернативи не са достатъчно гъвкави, а металът, стъклото и бамбука крият опасност за хора, които трудно контролират захапката си.

Докато за сегашните пластмасови сламки са необходими между 100 и 1000 години да се разложат, биоразградимите са надежден вариант, тъй като могат да се разпаднат до 12 седмици при подходящи условия.

Досега отбягвани заради двойно по-високата цена спрямо обикновената пластмаса и тъй като не могат да бъдат лесно разграничени от неразградимите сламки, алтернативите могат да станат част от бъдещо решение. 

Трябва да работим заедно и да изискваме благоприятно за природата решение, което отговаря на всички нужди, включително за хората с увреждания, настоява  Шимковяк.

„Ако сме тръгнали да изчистим океаните, плажовете и парковете от ненужната еднократна пластмаса, хората с увреждания не трябва да се превръщат в изкупителна жертва на големите корпорации и правителствата, които не желаят да притиснат производителите и доставчиците да предложат по-добро решение“, категоричен е той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
С тръстикови клечки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
$1000 глоба за хвърляне на сламка или друг *** на улицата. Сигурен съм, че в Сингапур сламките не попадат в океаните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 16
Sakamano
преди 5 години
Глупави животни, които не правят разлика между храна и пластмаса вероятно и без това ще измрат, освобождавайки място за по-интелигентни и приспособими видове. Това е естествен отбор. Не е нужно винаги да пазим глупаците, достатъчно го правим с хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
cool_alyn
преди 5 години
Ми няма да пием от сламки - бабите ни сякаш цял живот са пили от сламки...а там, където се налага (макар че в момента не се сещам къде се налага), ще използват алтернативите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още