IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните доставки на кафе са изправени пред екзистенциална заплаха

Растението се влияе до голяма степен от метеорологични промени като глобалното затопляне, суша или необичайно силни дъждове

22:04 | 15.11.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

През последните години производителите на кафе по света се борят с болести, вредители, суша или липса на опрашители. Макар че кафето се отглежда почти навсякъде по света - от Южна Америка до Африка и Азия - учените се притесняват, че около  половината от тези площи няма да могат да генерират реколта до 2050 г.

Производителите и любителите на кафе имат причини да се притесняват за доставките на кофеин в света. Кафето е чувствително към гъбички като Hemileia vastatrix, която уврежда листата, и Colletotrichum kahawae, която унищожава плодовете.

Също така растението се влияе до голяма степен от метеорологични промени като глобалното затопляне, суша или необичайно силни дъждове . Всичко това не само причинява щети на насажденията, но благоприятвства  развитието на патогените.

Но проблемите не се ограничават само до екстремни метеорологични събития или нападения от вредители. Опасността се крие и в самото растение кафе.

Въпреки че то може да се похвали с десетина сорта, с разнообразен произход и вкусове, повечето зърна се произвеждат от един и същ растителен вид, наречен Coffea arabica. За първи път намерен в Етиопия, C. arabica се превръща в най-култивирания сорт и остава такъв до днес.

Според легендата, за първи път кафето е открито от стадо любопитни кози, които обичали да ядат плодовете на растението. Хората, които се грижели за козите, забелязали, че те стават невероятно енергични след това.

Впоследствие хората започват да варят плодовете му, приготвяйки енергизираща напитка, която е имала важна роля в религиозните церемонии.

В началото C. arabica не е била култивирана култура, а по-скоро богатство от природата. Вероятно за първи път кафето е култивирано в Йемен, като държавата успява да задържи монопола върху производството повече от два века.

В крайна сметка кафените зърна бързо се разпространяват по света. Около 1690 г. Холандската Източноиндийска компания донася от тях в Европа. Засадено в Амстердамската ботаническа градина, кафето расте и дава плодове. Оттам растенията са изпратени в Южна Америка. Няколко години по-късно англичаните го разпространяват в Ямайка, а французите – на о. Мартиника. Приблизително през същия период, C. arabica пристигна в Суматра, Цейлон и Филипините. В Бразилия отглеждането на кафе започва около 1774 г.

Въпреки че кафето е обичана напитка по цял свят, не са проведени много изследвания за нейното генетично разнообразие или приспособимост. Нито една голяма компания или държава няма монопол върху кафените зърна, поради което фермерите могат да отглеждат кафе от всякакви семена.

Но повечето от тези семена, независимо от географското положение, принадлежат към вида C. arabica и това е проблем. Подобно на всяка друга култура, отглеждана от хората, C. arabica може да е загубила някои характеристики като устойчивост на болести например. Ето защо днес учените търсят диви кафени видове.

Може ли да бъде осигурено нашето кофеиново бъдеще? Учените се надяват на това. Съществуват около 125 други диворстящи вида кафе, които растат в различни части на планетата и чакат да бъдат открити. Но дори и при дивите сортове близо 70% от тях може да изчезнат. 10% ще изчезват в рамките на десетилетие поради климатичните промени, обезлесяването и други неблагоприятни условия. Учените трябва бързо да намерят и култивират тези растения, за да можем всички да се наслаждаваме на сутрешната си чаша радост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Парите са количествен измерител на приноса на човека към обществото. Вярно, той не е особено точен, но е най-доброто което имаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
хората получават пари не за онова, което знаят , а за това какво правят с познанията си ... не го мисли много , е в университета философите да си задават и отговарят на екзистенциалните въпроси ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 4 години
дали ще доживеем свят в който ценостите ще се променят ... и от стремеж към пари и власт хората започнат да се стремят към знания и лично обогатяване ... а дано, ама надали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
"Доказано е, че въздухът над Килиманджаро е станал по-сух поради ОБЕЗЛЕСЯВАНЕТО, което води до ледниковото оттегляне." ... тъй , викам чакай да видя и за килиманджаро :))) ... ще ме прощаваш за недоверието :))) ... ама попадам на това :https://***.nature.com/articles/nclimate1390платен е достъпа , м/у другото до повечето сериозни научни портали достъпът е платен до подробното съдържание , което ги отличава от ширпотребата и дава възможност за сериозна и прилично платена редколегия , контролираща достоверността на публикациите . та ето тук е кратко резюме :https://***.seeker.com/deforestation-vs-snow-problem-on-kilimanjaro-1765640282.htmlпак да цитирам Стивън Хокинг :Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
"Привържениците на изменението на климата твърдят, че в момента Гренландската ледена шапка се топи с тревожна скорост." ... викам чакай да видя кои са тези привърженици :))) ... затърсих и какво да намеря :http://polarportal.dk/en/greenland/mass-and-height-change/полярен портал , цъкнал съм ти баш за масата , иначе има за доста неща , разгледай , знам че си любознателен (предубеден но любознателен) ... мдааа , цъкам на about -> датски метеорологичен институт , национални геоложки проучвания на дания и гренландия , национален космически институт на дания , национална програма за мониторинг на гренландския леден лист ... все "привърженици" от класа :))) , всички "спонсорирани" от министерствата на дания :))) ... човек , това им е научния елит , какви "привърженици" ... та погледни линкчето , цитирам пасаж от него в свободен превод : "Въз основа на тези данни може да се види, че през периода 2003-2011 г. Гренландският леден лист е губил 234 кубични км вода годишно, което съответства на годишен принос към средното увеличение на морското равнище от 0,65 мм ( Barletta et al. (2013 )."целият портал е с препратки към изследвания , кое как къде и данни ... има и снимки от сателити , дето викаш :))) . та тези организации твърдят в техните изследвания и наблюдения , че гренландския леден лист (или шапка дето пишеш) губи лед , ти пишеш че натрупва :))) ... пак да цитирам Стивън Хокинг : Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Привържениците на изменението на климата твърдят, че в момента Гренландската ледена шапка се топи с тревожна скорост. Като доказателство те сравняват сателитни снимки, за да покажат, че ледниците на Гренландия се оттеглят от бреговата ивица. Анализирайки тези изображения, те твърдят, че Гренландия губи лед със скорост 300 гигатона годишно. За съжаление, тези изображения предоставят информация относно площта на ледената шапка, но не и нейната дебелина. Данните за дебелината са необходими, за да се изчислят промените в обема на ледената шапка. Датският метеорологичен институт следи дебелината на ледената шапка поне от 1990 г. Техните констатации показват, че започвайки всяка година през октомври снеговалежът се натрупва върху ледената шапка достатъчно бързо, за да доведе до увеличаване на общата й маса. Това увеличение продължава до края на май, по това време се натрупва около 550 гигитона нов лед. През следващите три летни месеца по-топлите температури започват да предизвикват топене. През последните 16 години: Гренландската ледена шапка става все по-дебела и се разраства, а не се свива по отношение на общия си обем лед. Датчаните изчисляват, че средният темп на растеж на натрупан лед на Гренландия през последните 16 години е бил 300 гигатона на година. Ако настоящата тенденция се запази, се очаква,че в крайна сметка увеличената ледена маса във вътрешността ще си проправи път към брега под влияние на гравитацията, карайки ледниците около екстериора на острова да напредват, а не да се оттеглят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Ледникът на връх Килиманджаро почва да се свива от 1880 г., голяма част от свиването не се дължи на топене. Централна Африка всъщност е била по-студена за последните 30 години. От 1979 г. температурите на върха са средно -7 oC. Дори максималната отчетена температура от -1,6 C е недостатъчна за стопяване на лед. Въздухът над ледника Килиманджаро обаче е достатъчно сух, че ледът може да се изпари директно във въздуха чрез процес, наречен сублимация. Доказано е, че въздухът над Килиманджаро е станал по-сух поради ОБЕЗЛЕСЯВАНЕТО, което води до ледниковото оттегляне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Знам, знам Зелка През 1999 г. Междуправителственият комитет по изменението на климата (IPCC) предупреди, че всички ледници в Хималаите ще бъдат напълно изчезнали до 2035 г. Ал Гор прогнозира, че до 2015 г. няма да има лед на известната планина Килиманджаро. IPCC беше грубо принуден да признае, че първото предсказание е отменено и всъщност няма осново. Втората прогноза също се оказа грешна. На планината Килиманджаро все още има значителна ледена шапка, която според учените все още ще присъства най-малко петдесет години. Освен това е добре документирано, че 50% от оттеглянето на ледника Килиманджаро се е случило през 56-те години между 1880 и 1936 г. (преди голямата ера на изкопаемите горива). Цитата на Стивън го предай на Грета и следовници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
хммм ... има няколко разлики . преди 8000г. преди н.е. сме били общо 5млн. хомосапиенс :))) а сега отиваме стабилно към 8млрд . дори след някоя и друга петилетка ще сме 9млрд. . ти сега виждаш какъв проблем е преселението от африка и азия заради разширението на пустините само гледай какво ще стане след някоя и друга година :))) ... къде ще ги денеш тези 9млрд :))) ... в историята която можем да датираме геологически достоверно , т.е. около 800.000 години назад НИКОГА не е имало толкова високо ниво на парникови газове в атмосверата . стабилният климат , без резки промени , през последните 600-700х. години е позволил да се развием като вид , да се научим през последните 10х. години на земеделие и животновъдство за да се изхранваме и развиваме . и сега точно този стабилен климат чупим с парникови газове от нашата дейност . та ако искаме да запазим настоящото положение , което вече се клати м/у другото :))) , трябва да предприемем нещо . дали ти вярваш или не в това е твой личен избор . аз лично предпочитам да вярвам на това :https://academic.oup.com/bioscience/advance-article/doi/10.1093/biosci/biz088/5610806?searchresult=1това все пак е наука , а не филм :))) ... Стивън Хокинг : Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание ...знаеш ли колко е броят на изчезналите ледници м/у другото ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Зелка, температурите на планетата не са били константна никога. Когато преди 8000 години времето се е стоплило и се е засушило по Месопопотамия, местните земеделци, поели към Европа. Там са се запознали с ловците и събирачи на плодове, които се живеели там. След това са се омешали и са се пръкнали траки, гърци, албанци. Първо са дошли по нашите земи. Малкия ледников период е причина за Великото преселение на народите, довел по нашите земи славяни и прабългари. Къде ти антропогенна дейност, къде ти СО2 по онова време. Във филма "Неудобната истина" ни плашеха че през 2014 година ледниците ще са се стопили, че хокейната крива на професор Ман, ще изпържи света като палачинка. През 1975 година Ню йорк Таймс пише, че сериозна група от учени предвиждат нов ледников период, заради замърсяването на атмосферата от нефтените предприятия. Учените алармират и предупреждават, че планетата ще се скове от студ и лед. Обаче ... греда. И сега ще е греда, но лудувайте, радвайте се. Темповете, с които се повишава океанът ще са нужни 6700 години, за да се сбъднат апокалиптичните сценарии за разтопена Антрактида. До тогава цикличността ще ни е потопила в следващата Ледникова епоха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още