IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаете, преди да решите да ядете по-малко месо

Популярната кампания "Veganuary“ призовава за спиране на консумацията на месо през януари

12:44 | 12.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixaby</em></p>

Снимка: Pixaby

Veganuary, която е организация с нестопанска цел, е започнала дейност през 2014 г. и се е разпространила в 178 страни, казват организаторите. През последните пет години са се регистрирали половин милион души. Усилията, които стартираха в САЩ тази година, обхващат над 264 000 души в световен мащаб за януари 2020 г. Участниците се регистрират онлайн и внимават какво ядат без надзор от страна на организаторите. Около 47% от участниците съобщават, че остават вегани след месечния експеримент, отбелязват от Veganuary.

Според най-новото проучване на Gallup 5% от американците са казали, че са вегетарианци, а 3% - че са вегани. По данни от същото изследване, които ще бъдат публикувани през януари, 23% от американците са заявили, че през последната година ядат по-малко месо отпреди.

Фирмата за пазарни проучвания Euromonitor International оценява пазара на заместители на месо през 2019 г. в САЩ на 1 млрд. долара, което е увеличение със 78,5% спрямо 586 млн. долара през 2014 г. В световен мащаб броят на хранителните продукти, за които се твърди, че се вписват във веган диета, е нараснал със 170% от 2014 до 2018 г., а тези, които са на растителна основа, са се увеличили с 95% за същия период, сочат данни на компанията Mintel.

Ромили Ходжис, сертифициран специалист по хранене в Sandy Hook и член на борда на American Nutrition Association, казва, че около половината й клиенти, които се интересуват от вегетариански или веган режими, все още планират да ядат и малко количество месо. Все по-голям брой хора се безпокоят за околната среда и се опитват да намалят въглеродния си отпечатък. "Те обикновено са тези, които експериментират с алтернативи на месните продукти", каза тя.

Според изследванията консумирането на повече растителни храни, независимо дали е част от веган и вегетариански режим или не, увеличава приема на фитонутриенти, които носят ползи за здравето, казва Ходжис. Но тя предупреждава, че е „важно да се избягва лошата версия на тези диети със силно преработени храни, съдържащи големи количества захар и рафинирани въглехидрати“, обръщайки внимание на това, че много от новите алтернативни месни продукти също са прекомерно обработени.

Ходжис пояснява, че не би препоръчала подобни изделия във веган или вегетарианската диета, а би насърчила пълноценното хранене, базирано на растителни храни без абсолютна забрана на месото. Лошо прилаганите варианти на веганство могат да доведат до консумация на твърде голямо количество захари и други рафинирани въглехидрати и всъщност да увеличат риска от диабет от втори тип, сърдечни заболявания или рак.

Според Ходжис има клиенти, чието здраве е пострадало от дългосрочен веган режим, който не е прилаган правилно. Последиците включват хранителни дефицити, които често не се проявяват в продължение на няколко години, а симптомите могат да бъдат умора, промени в настроението и забавен растеж или развитие при децата.

Кристофър Гарднър, професор по медицина и нутриционист в Университета в Станфорд, казва, че много хора посочват повече възможности за алтернативи на месото, когато изразяват интерес към това да станат вегани.  Според него „Промени в играта“, документален филм от 2018 г., също оказа влияние, като се опитва да развенчае идеята, че хората се нуждаят от месо, за да изградят мускули и да постигнат върхови атлетически резултати.

За хората, които спазват веган режим, ето съветите на Ромили Ходжис за справяне с често срещаните хранителни дефицити:

Калций: Яжте тъмни, зеленолистни зеленчуци (с изключение на спанак, който е с ниско съдържание на калций), бадеми, сусамово семе и обогатено с калций растително мляко.

Желязо: Яжте семена, ядки, бобови растения и тъмни листни зелени зеленчуци. Консумирайте ги с източник на витамин С за по-добро усвояване.

Цинк: Яжте семена, леща и тофу.

Аминокиселини и протеини: Яжте пълнозърнести храни, комбинирани с бобови растения, както и ядки и семена.

Омега-3 мастни киселини: Яжте ленено семе, орехи и масло от рапица.

Витамин B12: При веган храните няма естествени източници на B12, затова вземете добавка с витамин B12 или яжте хранителни дрожди, а също и обогатени с витамин B12 храни като някои соеви продукти и растителни млека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
няма да решиме защото е вредно за здравето, и следователно няма да прочетем тъъъпата ви статията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
KMETA
преди 4 години
Февруари ще има въпроси - какво е месо ?А март ще питат - какво е ядем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още