fallback

Възстановяването на стрийминга на музика увеличава платените абонати на Spotify

Приходите на компанията обаче не отговориха на очакванията на анализаторите главно заради спада на приходите от реклама

16:08 | 29.07.20 г.

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Търсенето на стрийминг на музика се е възстановило след слабото представяне заради коронавируса в началото на тримесечието и платените абонати на Spotify Technology са достигнали 138 млн., което е повече от очакванията на Wall Street, предава Ройтерс.

Въпреки това приходите за тримесечието на компанията не отговарят на очакванията на анализаторите главно заради спада с 21% на приходите от реклама, тъй като разпространението на пандемията е направило рекламодателите по-сдържани.

Книжата на шведската компания, които са поскъпнали с около 80% от началото на годината, поевтиняха с 3% до 253 долара преди началото на търговията.

Spotify, която е лидер на пазара за стрийминг на музика, изпреварвайки конкуренти като Apple и Amazon.com, печели от платени абонаменти и от показване на реклами на потребители, които не плащат.

Премиум абонатите, които съставляват по-голямата част от приходите на компанията, са нараснали с 27% спрямо същия период на миналата година. Средните очаквания на анализаторите бяха компанията да има 136,4 млн. платени абонати, сочат данни на IBES от Refinitiv.

Най-голямата услуга в света за стрийминг на музика успокои също инвеститорите, че хората, които вече не пътуват до работа, няма да окажат дълбоко и трайно въздействие върху финансите й и компанията ще изпълни целите си за цялата година.

Силното представяне в Северна Америка и други региони компенсира значително бавното начало на тримесечието, а подобрената инерция през втората половина на тримесечието е продължила и през третото тримесечие, съобщи компанията в комюнике.

Тя очаква общият брой на премиум абонатите й да е в диапазона между 140 и 144 млн. за третото тримесечие, което е над очакванията за 141,4 млн.

Spotify прогнозира също, че общите й приходи ще бъдат в границите между 1,85 млрд. евро и 2,05 млрд. евро през третото тримесечие, докато анализаторите очакваха 2,01 млрд. евро.

Приходите са нараснали с 13% до 1,89 млрд. евро за трите месеца до 30 юни, но не отговарят на очакванията на анализаторите за 1,93 млрд.

Нетната загуба на Spotify е достигнала 356 млн. евро, или 1,91 евро на акция, спрямо 76 млн., или 42 евроцента на акция, година по-рано. Анализаторите очакваха загуба от 45 евроцента.

По-голямата загуба се дължи основно на социални разходи – данъци, свързани със социалните придобивки на служителите в Швеция, които растат с увеличаването на цената на акциите на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
fallback