IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LVMH срещу Tiffany: съдбоносни седмици за най-богатия човек във Франция


В продължение на десетилетия 71-годишният Бернар Арно гледаше само нагоре, но това може да се промени

16:38 | 11.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Един от малкото поводи Арно да се появи пред публика е при представянето на финансовите резултати. <em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Един от малкото поводи Арно да се появи пред публика е при представянето на финансовите резултати. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

И докато други хора колекционират пощенски марки, Арно събира луксозни марки. Производителите на скъпи кожени изделия и мода като Berluti, Christian Dior, Louis Vuitton, Loro Piana, Givenchy все още допринасят за най-голямата част от продажбите и печалбата днес. Виното, спиртните напитки, часовниците и бижутата и козметиката са по-малко печеливши. Вестникарска група с деловия вестник Les Echos  и ежедневниците Le Parisien-Aujourd’hui en France - все качествени заглавия - дописва конгломерата на Арно. 

А той не пострада и по време на мандата на президента Еманюел Макрон, напротив. Макрон знае колко ценен е LVMH: Компанията олицетворява art de vivre à la française („живот по френски“ б. ред.) и управлява един от малкото икономически сектори, в които Франция има висок излишък в износа.

И Арно се изказва ласкаво за президента. „Репутацията на Франция по света се е подобрила, откакто той встъпи в длъжност“, казва мениджърът, който се смята за близък приятел на неговия предшественик Никола Саркози.

Арно обръща внимание на добрите отношения и по други начини: Брижит Макрон носи Louis Vuitton и очевидно дрехите ѝ се предоставят безплатно. Исмаел Емелиен, един от най-близките довереници на Макрон, който допринесе значително за победата му на изборите, трябваше да напусне Елисейския дворец през 2019 г., защото вероятно ще бъде замесен в съдебно дело. Отново Арно се намеси: той нае Емелиен като консултант на LVMH по темата за устойчивост.

Експанзията на пазарния лидер, който Арно изгради, почти не познава вкуса на неуспеха. Отмененото придобиване на Tiffany обаче не е първият провал, макар и може би най-важният. През 2013 г. опитът на Арно да придобие високорентабилния конкурент Hermès се провали.

Семейството на основателите не беше забелязало как хитрата лисица Арно се прокрадва около Hermès и е изградила важна позиция с деривати. Когато се събуди, бе почти късно: Арно на практика беше превзел компанията. Но след дълъг спор регулаторът на финансовия пазар AFM принуди Арно да продаде всички придобити от него акции. Поражение за свикналия на победи милиардер, но все пак такова, което завърши с печалба на стойност милиарди евро. 


Калната борба с Tiffany в съдилищата, започнала със съдебен иск и насрещен иск тази седмица, може да завърши по различен начин. Таксата за разваляне на сделката е определена на половин милиард евро - сумата, която трябва да бъде платена от тези, които се оттеглят от договора. Има и разходи за сторниране на договори за заем и хеджиране на валута.

Аргументът на LVMH, че най-голямото поглъщане в собствената ѝ история, сделка на стойност почти 14 милиарда евро, трябвало да бъде прекратена поради настояване на външния министър, не е убедителен. Но никой в Париж не смее да критикува тази версия: политици, PR консултанти, адвокати, всички те по някакъв начин зависят от LVMH - или биха могли да станат зависими.

Подходът на Арно в този казус повдига много въпроси. Никой не можеше да предвиди пандемията на коронавируса. Но придобиването беше скъпо дори преди нея и много експерти се чудеха защо Арно ще похарчи цяло състояние за такава прашясала марка. Дали не се е опомнил заради последиците от Covid-19?

През първата половина на годината LVMH се справи много по-зле от по-малкия конкурент Hermès. Генерира само една седма от печалбата от предходната година. В Hermès сумата бе повече от половината. Привидно безкрайното подобрение на резултатите бе брутално сринато.

Не е подходящ момент да поемате милиарди дългове. Дори неговият приятел, американският президент Доналд Тръмп, изглежда изоставя Арно и подготвя нови наказателни мита върху френските луксозни продукти, които вероятно ще засегнат и LVMH.


Но фондовият пазар все още вярва в Арно; след дълбок спад книжата вече не са далеч от нивото си отпреди кризата. Арно не би бил Арно, ако беше заложил всички карти на Tiffany. Той съди мениджмънта ѝ за некомпетентност - може би просто иска да получи по-ниска цена за сделката? 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още