IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в кафе изискват силни нерви

Инвеститорите трябва да следят времето в Южна Америка и местните валути

19:30 | 27.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Търговията с кафе: екстремни колебания

Важно е да купувате такива книжа само от ликвидна кредитна институция, за да сведете до минимум риска от провала на такава инвестиция. Възможно е да залагате на падащи цени с опции "Put", както и на нарастващи цени с опции "Call".

Прогнозирането на ценовото развитие е работа на анализатори като Хехт. В момента той смята, че пазарът е „бичи“, така че очаква цените да се повишат.


Тъй като търговията с кафе и други фючърси е спекулативен бизнес, борсовите посредници трябва да са запознати с климата и условията за прибиране на реколтата - защото външните фактори, като времето или качеството на реколтата, оказват голямо влияние върху цените. Основните метеорологични познания за Бразилия, страната номер 1 за износ, но също така и за Виетнам, Индонезия и Колумбия, също са предимство.

В случай на съмнение заинтересованите частни инвеститори трябва да могат да издържат на силни колебания в цените. Трябва да се информират и първо да формират мнение за развитието на пазара и да инвестират само малка част от капитала си на пазара на кафе, тъй като хранителните суровини, известни като „меки стоки“ („soft commodities“), са сред най-нестабилните активи при търговията с фючърси. Цените на Нюйоркската фондова борса се колебаха с повече от 13 процента само през август.

Плантация за кафе в Бразилия. Снимка: Bloomberg

Анализаторите на Commerzbank са по-скептични от Хехт по отношение на скока на цените. Настоящата цена на кафето е доста под средната стойност от 1,35 долара за периода 2007-2018 г. В проучване от юли обаче експертите на банката очакват „умерен възходящ потенциал“ в средносрочен план. Оттогава предпоставките за това почти не са се променили: хората харчат малко по-малко пари за кафе в продължаващата криза, докато предлагането все още е по-високо от търсенето.

Кризата свива консумацията на кафе "извън дома, в офиси, кафенета и ресторанти"

Въпреки че глобалното производство спада с едва два процента, ICO очаква излишък от 1,5 милиона чувала от по 60 килограма за сезона 2019/2020, който приключи през септември. Министерството на земеделието на САЩ дори очаква свръхпредлагане от 6,4 милиона чувала за новия период, въпреки че е вероятно търсенето да се възстанови.

Добавете към това слабостта на бразилската валута - друг показател, който инвеститорите трябва да следят, тъй като ценовите промени често се дължат на валутни колебания. Ако в Бразилия, най-важната страна за износа, реалът се обезценява спрямо долара, това дърпа цената надолу.

Веленройтер от HWWI казва също, че изключителната Covid-ситуация е увеличила нестабилността на цените. Дали цените ще се повишат, или паднат, зависи от развитието на пандемията "и съответните реакции на отделните страни". По-строгите мерки за блокиране възпрепятстваха „потреблението извън дома в офиси, кафенета и ресторанти“, припомня тя. Така инвеститорите трябва да помислят два пъти дали да залагат на повишаването, или на спада на цените на кафето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още