IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск детронира Джеф Безос като най-богатия човек в света

През миналата година състоянието на основателя на Tesla и SpaceX нарасна със 150 млрд. долара

18:57 | 07.01.21 г. 28
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Предприемачът Илон Мъск, който стои зад Tesla и SpaceX, стана най-богатият човек в света, предава Bloomberg.

Ръстът с 4,8% на цената на акциите на производителя на електромобили в четвъртък изстреля Мъск пред основателя на Amazon Джеф Безос в индекса на милиардерите на Bloomberg, който подрежда 500-те най-богати хора в света.

Нетното богатство на родения в Южна Африка инженер достигна 188,5 млрд. долара към 10,15 ч. местно време в Ню Йорк, с 1,5 млрд. долара повече от състоянието на Безос, който държеше първото място от октомври 2017 г. Като главен изпълнителен директор на Space Exploration Technologies, или SpaceX, Мъск е и конкурент на Безос, който е собственик на компанията Blue Origin, в надпреварата за частни полети в Космоса.

Постижението е венецът на изключителни 12 месеца за Мъск. През миналата година нетното му богатство скочи с над 150 млрд. долара - вероятно най-бързото натрупване на богатство в историята. Възходът му беше стимулиран от безпрецедентното рали на цената на акциите на Tesla, която скочи със 743% миналата година на фона на последователните й печалби, включването й в индекса S&P 500 и ентусиазма на Wall Street и на инвеститорите на дребно.

Скокът на цената на акциите на Tesla увеличава още повече стойността на компанията, която е на светлинни години от тази на останалите автомобилни производители. Tesla е произвела малко над половин милион автомобила миналата година, доста по-малко от производството на Ford и General Motors. Очаква се компанията да постигне още ръстове в краткосрочен план, след като демократите спечелиха и двете места за Сената от щата Джорджия и осигуриха контрол в Конгреса на партията си, която защитава по-бързото навлизане на електромобилите.

Опции върху акции

49-годишният Мъск се възползва от резкия ръст на Tesla по повече от един начин. Наред с дела му от 20% в автомобилната компания, той държи и нереализирани печалби на стойност 42 млрд. долара от опции върху акции. Тези ценни книжа идват от два гранта, които той получи през 2012 и 2018 г., последният от които беше най-голямата сделка за заплащане в историята между главен изпълнителен директор и корпоративен борд.

Въпреки огромните ръстове Мъск заяви, че не се интересува особено от материални неща и има малко активи извън дяловете си в Tesla и SpaceX. Той каза в интервю за Axel Springer миналия месец, че основната цел на богатството му е да ускори развитието на човечеството в космическа цивилизация.

„Искам да мога да допринеса колкото се може повече за града на Марс. Това означава много капитал“, посочи Мъск.

500-те най-богати хора в света са прибавили рекордните 1,8 трлн. долара към общото си нетно богатство миналата година, което е ръст с 31%. Ръстовете обаче са непропорционални, като само петима души имат състояние от над 100 млрд. долара, а други 20 имат най-малко 50 млрд. долара.

Една седмица от началото на новата година класацията вече беше разместена от изключителни ралита. Китайският предприемач Джун Шаншан измести Уорън Бъфет и зае шесто място, след като книжата на компанията му за бутилирана вода поскъпнаха, а състоянието му набъбна с 15,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 8 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
В момента най-големите балони са тесла и биткойн, кой ще се спука пръв аз не знам и кога също. Аз мисля, че биткойн е първи и после тесла...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 5
kane
преди 3 години
Тоя мъск краде повече и от тръмп!Тва са "успешните" на деня - типичните български тарикати - ако бойко е "успелия" бизнесмен, който ужано го е грижа за сънародниците си - американсия еквивлант е тръмп. Многото успешни бзнесмаени скрили се на суго под държавно топло крило на властта от която да цоцкат топло мляко в изобилие.Еквивалента на мъск в бг, ще да е некоя фигура като дебелака от дпс да кажем или ковачки, доган или някоя местна кримка която печели почти всички поръчки за саниране да кажем... Това е мъск в моите очи.Той е хитър и лукав.Посочете ми бизнес на мъск, който не се осланя на държавни или общонски пари?Аз не зная да има такъв. На практика мъск е мутра. Само че на мноооого по високо ниво и в пъти по голяма. Тоя яхва "зелената революция" и лавината дотации от нея и е на гребена на вълната - в това му е ума - прозорлив е. Ако тръмп имаше втори мандат щеше да го смаже с липсата на помощи за ЕВ-та. Затова строй в "зелените" китай и ЕС. Рие канали на мафиотските каунтита на невада, земетръсна калифорния и пр. "демократи щати и градове", оти не рие в тексаситен канали?Мъск обаче започна да говори и хапе ръката, която го храни и направи човек. Или търси да укрепи позиции в дясното с тези си коментари или не е толкова умен. Той пари наистина няма в брой и дори да поиска не може да ги вземе бързо, а и всичките - да продава като безос по малко, за да има и за *** и да са прай на мистър вселена на хлапаците, не и на мене, дето съм го разобличил :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
georgi_shum
преди 3 години
За SN 9 каза, че полета със сигурност ще е до края на месеца. А на различен етап в производство са SN10, 11 и 12. Абе въобще в типично негов стил революционера производството до умопомрачителна скорост :)А за пенльовците - да се:) Забавлявам се искрено :) И вече ме сърбят ръчките са сайбъртракчето ми. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
georgi_shum
преди 3 години
Аз си мисля, че ако тръгне добре лунната му програма и след това тая за Марс ще я направи. Но ще видим. :)Ако я направи - веднага купувам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
вчера са приключили тестовете на двигателите на поредния старшип , сигурно ще лети скоро седмица-две , има сглобен още един в хангара . мен ми е интересен бустера , и него са го сглобили вече , да видим кога ще го тестват .а boring company , има кадри из мрежата , наземната инфраструктура вече е готова в ел ей , май по график ще стартират края на месеца или средата на другия . наскоро се зачетох , 3 проекта разширение на сегашния , копаят още един тунел в момента в калифорния , и доработват стартирането на още 3 проекта - сан хосе , вашингтон , чикаго ... бусовете дето ще произвежда в тексас са за тази транспортна система loop ... :)))та като инвестираш в тесла , индиректно инвестираш и в boring company ... па бедните душици да се пеняват колко искат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 5
Ivel
преди 3 години
Знам не се съмнявай, може да не са ми толкова парите, но са реални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 3 години
спейс екс няма да е направи публична... на сърцето му е.поне така беше казал в едно интервю, *** може и да размисли..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
georgi_shum
преди 3 години
И аз се кефя как дребни бедни душици мятат пяна от злоба :)Браво на Мъск. :)След някоя и друга година, когато направи и SpaceX публична, дори и за Безос ще е трудно да го свали от трона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Киселото зеле вече изпуска балончета.Почва да смърди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
вика надин да направят опис и изведнъж ще разбере колко струва всичко дето притежава по себестойност по кратката процедура ... :)))хапнал съм и са блаженствам и се веселя ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още