fallback

Германското семейство Райман излиза на борсата с… понички

След специалиста по кафе JDE Peet’s сега германският JAB Holding възнамерява да качи на борсата веригата за понички Krispy Kreme

21:35 | 23.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател

Американската верига за понички Krispy Kreme предизвиква раздвижване от пролетта: Всеки клиент в САЩ, който е ваксиниран срещу коронавируса, получава поничка безплатно, гласи обещанието на фирмата - всеки ден до края на годината. Оттогава са разпространени милиони безплатни понички. Обикновено Krispy Kreme продава 1,3 милиарда бройки от сладкиша годишно. 

Богатата на традиции верига, основана през 1937 г., е собственост на германското милиардерско семейство Райман от 2016 г. Техният инвестиционен холдинг JAB възнамерява да пусне Krispy Kreme на борсата в Ню Йорк. Веригата трябва да се търгува на Nasdaq под отличителния символ "DNUT".

В средата на коронакризата Райман вече успешно изведоха компанията за кафе JDE Peet’s с известни марки като Jacobs, Senseo или Tassimo на борсата. IPO-то в Амстердам донесе 2,3 милиарда евро през юни 2020 г. Оттогава обаче цената на акциите е спаднала с 15 процента. Понастоящем JDE Peet’s се оценява на 15,8 милиарда евро.

Сега JAB продължава стратегията си: изкупува компании за потребителски стоки съвместно с инвеститори, изгражда ги и ги прави публични.

През 2016 г. инвестиционното звено на семейство Райман и съинвеститорите платиха 1,35 млрд. долара за Krispy Kreme и свалиха веригата за понички от фондовата борса. Сега Krispy Kreme планира да издаде 26,7 милиона акции. Ценовият диапазон, който беше публикуван във вторник вечерта, е между 21 и 24 долара. Веригата за понички се надява, че IPO-то ще донесе до 640 милиона долара. JAB възнамерява да запази почти 80 процента от акциите. По този начин е възможна оценка на компанията до четири милиарда долара.

Krispy Kreme расте, но записва загуби

Времето за IPO-то Времето за IPO изглежда благоприятно за Krispy Kreme. В крайна сметка веригата за понички постигна рекордни продажби през 2020 г. Нетните продажби са нараснали със 17% до 1,1 млрд. долара. В блокадите хората са утешавали самотата си и със сладкиши. А и на все повече клиенти вече се доставят понички. Онлайн продажбите продължават да нарастват в пандемията.

Конкурентът Dunkin ’Donuts първоначално страдаше много от блокирането. Продажбите на много по-голямата верига кафенета Starbucks се сринаха с повече от 27 процента до 19 милиарда долара. за Krispy Kreme изглежда благоприятно. В крайна сметка веригата за понички постигна рекордни продажби през 2020 г. корона. Нетните продажби са нараснали със 17% до 1,1 млрд. Долара. Хората се утешавали със сладкиши в заключване. Все повече клиенти вече доставят понички. Онлайн продажбите продължават да нарастват в пандемията. Съперникът Dunkin ’Donuts първоначално страдаше много от блокирането. Продажбите на много по-голямата верига кафенета Starbucks се сринаха с повече от 27 процента до 19 милиарда долара.

В момента обаче Krispy Kreme не работи рентабилно. През фискалната 2020 г. (до януари) нетната загуба нарасна до около 61 милиона долара. В допълнение, след поглъщането от JAB, високата планина от дълг от 1,2 милиарда долара е надвиснала и върху веригата за понички. JAB се надява да успее да я намали, като я направи публична. Освен за погасяване на част от дълга, парите трябва да се влеят и в инвестиции.

Всъщност първоначално семейство Райман искаше да излезе на борсата със своите вериги за закуска Panera Bread и Pret-A-Manger. Но след това дойдоха блокиранията. Тези планове сега са „на трупчета“.

„Потребителските стоки навлизат все повече в сектора на услугите. Културата на кафе в кафенетата става все по-важна. Ето защо купихме ресторантските вериги в лицето на Panera Bread и Pret-A-Manger“, каза наскоро пред Handelsblatt Йоахим Крей, назначен за наследник на председателя на JAB Петер Харф. Той е убеден: „Нашите ресторанти ще излязат от кризата по-силни от преди“.

От 2019 г. JAB осъществи големи придобивания и в изцяло нови бизнес области: клиники за животни. NVA Compassion First оперира над хиляда ветеринарни практики, предимно в САЩ и Канада.

„Здравето на животните е една от най-добрите ни инвестиции през последните години“, каза Крей през май. От влизането на компанията в клиниките стойността е нараснала с 60 процента. Според Bloomberg JAB се насочва към IPO на своите ветеринарни клиники тази година или най-късно в началото на 2022 година.

Новите публични предлагания може да позволят на JAB да намали дълга си. Нетният дълг се е увеличил от 4,7 милиарда на 7,6 милиарда през 2020 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
fallback