IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-богатите германци

Активите на 500-те най-богати жители на Германия се оценяват на над 692,25 млрд. евро – повече от БВП на 17-та по големина икономика в света – Холандия

11:14 | 05.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С общо състояние от 30 млрд. евро Щефан Кванд и сестра му Сузане и през 2016 г. са най-богатите германци според ежегодната класация за състоянието на 500-те най-заможни германци на икономическото списание Manager Magazin.

Двaмата са собственици на почти половината от акциите на BMW. През последните дванадесет месеца автомобилният производител успя да компенсира загубата на стойността в резултат на дизеловата афера на конкурента Volkswagen. Ето защо след спада през 2015 г. активите на Кванд отново достигат нивото от 2014 г. 

Новак на годината в класацията са Райман. Семейството използва удачно капитала на базираната в Лудвигсхафен химическа компания Benckiser, за да започне агресивна стратегия на придобивания. Само за няколко години Райман създадоха реална кафе империя. През пролетта те поеха американската кафе компания Keurig Green Mountain в сделка за 12,8 млрд. евро.

Райман изместват Георг и Мария Елизабет Шефлер, собственици на производителя на едноименния производител на лагерр и основни акционери в автомобилния доставчик Continental, от третото място. Майка и син Шефлер имат състояние от 21,5 млрд. евро - увеличение с 1,5 млрд. евро в сравнение с миналата година.

По-малко динамично се развиват активите на собствениците на двата концерна за дискаунт търговия Aldi Süd и Aldi Nord, които бяха на практика абонирани за първите места в класацията до 2013 г. Със състояние от 20 млрд. евро семействата Албрехт и Хайзтер (Aldi Süd) са на 4-о място, а семейството на Тео Албрехт Дж. (Aldi Nord) със 17,2 млрд. евро е на шесто място. 

Стагнацията едва ли има нещо общо с бизнес модела обаче, защото същевременно техният най-голям конкурент Дитер Шварц, основател на веригата Lidl, успява значително да увеличи състоянието си и вече е на пето място с около 19 млрд. евро – ръст с 2 млрд. евро от миналата година насам. Контролираният от Schwarz търговски концерн се стреми към приходи от 100 млрд. евро на година.

За съставянето на класацията са използвани изчисления на активите в акции с цена на акциите от курса им към 15 септември. Благодарение преди всичко на високите оценки на компанията и продължаващия бум на пазара на имоти активите на 500-те най-богати германци са се покачили през последните 12 месеца с 5,9 на сто до общо 692,25 млрд. евро. Това е повече от брутния вътрешен продукт на Холандия през 2015 г., която заема 17-то място сред най-големите икономики в света.

Половината от ТОП 10 е вкарала състоянието си във фондации, сред които са и Албрехт, Шварц, търговското семейство Ото от Хамбург и Райнхолд Вюрт, собственик на концерна Adolf Würth GmbH & Co. KG – един от лидерите в производството и директната търговия с монтажна техника, дюбели, мебелен обков и аксесоари, електрически и пневматични инструменти и др.

Вижте кои германци са в ТОП 5!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
kalpazan
преди 7 години
Много хора не си дават сметка, но Германия е на 2-ро място по неравенство в ЕС. Австрия (сиреч "другата" Германия), е на първо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още