IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Футболът е следващата голяма инвестиция за хедж фондовете и частния капитал

Основният риск е, че царят на спортовете има такъв бизнес модел, че много инвеститори се провалиха

22:39 | 01.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dael/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dael/Bloomberg

Във Франция вече има една предупредителна история. Клубът от Лига 1 „Girondins de Bordeaux“ беше продаден на General American Capital Partners през 2018 г. Американският хедж фонд го продаде на King Street Capital Management, друг хедж фонд, година по-късно. Клубът влезе в администрация през април, когато King Street отказа да инжектира повече пари. Финансистът Джерард Лопес постигна споразумение през юни да го спаси.

Инвестиция в голям клуб в криза

Както и „Милан“, съперникът му „Internazionale Milano“ е в тежко финансово затруднение извън терена, въпреки че спечели първото си италианско първенство от десетилетие.

Собствениците на „Интер“ се договориха за сделка за 275 млн. евро с Oaktree Capital Group, най-големия в света фонд за проблемен дълг, през май. Oaktree първоначално ще си партнира със сегашния собственик, Suning Holdings Group Co., за да обнови финансите на клуба. Ако Suning не успее да изплати дълга си след три години, заемът може да се превърне в собствен капитал и да позволи на американския фонд да поеме контрола над клуба.

Покупка на няколко отбора

Най-добрият залог за печалба на пари от футбол е обединяването на отбори, според Блан от Sports Value. „Ако искате шанс да се представите добре, по-добре да инвестирате в портфейл от права, да имате платформа с клубове с различни размери и в различни държави“, казва той.

Това е подходът на City Football Group, собственик на шампиона в английската Висша лига „Манчестър Сити“, „Йокохама Ф. Маринос“ в Япония, „Жирона“ във втората дивизия на Испания и футболния отбор на Ню Йорк.

През 2019 г. американската компания за частен капитал Silver Lake Management плати 500 млн. долара за дял от около 10% в компанията, която е мажоритарен собственик на шейха Мансур бин Зайед ал-Нахаян от Абу Даби.

Pacific Media Group е друга, макар и не алтернативна инвестиционна компания. Американската група притежава редица по-малки футболни отбори в Европа, включително футболния клуб „Барнсли“ в Англия, „Нанси“ във Франция и други.

Междувременно купувачът на „Генуа“ 777 Partners притежава дял в испанския отбор Севиля.

Сделки с цяла лига

На базираната в Обединеното кралство компания за частни инвестиции CVC бяха необходими повече от година и два неуспешни опита да постигне първа сделка с една от големите европейски футболни лиги.

Закупуването на дял в лига не зависи от индивидуалното представяне на отбора на място или от способността му да сключва спонсорски сделки. Няма го и влиянието на заплатите на играчите, към които изтичат голяма част от приходите на клуба.

Преди около година CVC и Advent International се договориха да придобият част от ново медийно звено, създадено от Серия А, най-добрата италианска лига. Офертата беше 1,7 млрд. евро за 10% от новата компания, която ще управлява правата на телевизията на лигата.

Разговорите между елитната футболна лига на Германия и фирмите за частно инвестиране, включително CVC, Advent, BC Partners, Bain Capital и KKR, приключиха без споразумение, след като екипите членове гласуваха за прекратяване на преговорите. Планът на Суперлигата изплаши клубовете и ги направи предпазливи към американските финанси, казва Иля Кенциг, управляващ директор на отбора на Бундеслигата Vfl Bochum. По думите му основното опасение е било, че парите ще се насочат към само няколко отбора.

CVC купува дял в медийните права на LaLiga. За да приключи сделката, фирмата се договори за 50-годишен договор и позволи на несъгласните клубове да се откажат от сделката. Само три клуба отхвърлиха окончателното предложение, но два от тях са „Реал Мадрид“ и „Барселона“, които са и най-атрактивни за международната публика. Инвестицията на CVC ще бъде около 2,1 млрд. евро.

„Тази сделка може да се окаже един от онези преломни моменти, които активират отново разговорите между европейските футболни лиги и най-добрите къщи за частни инвестиции“, казва Сам Бур, консултант в Sports Business Group на Deloitte.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още