fallback

Джокович е получил медицинско изключение заради прекаран Covid

Граничните власти обаче смятат, че това не е основателна причина той да влезе в Австралия без да е ваксиниран

11:17 | 08.01.22 г. 10
Автор - снимка
Създател

Тенисистът Новак Джокович е получил медицинско изключение да влезе в Австралия след прекаран през декември Covid-19, посочват адвокатите му в документи до съда, съобщава BBC.

На Джокович му беше отказан достъп до Австралия, след като кацна в Мелбърн тази седмица, за да играе на Australian Open.

Прочутият спортист в момента е в имиграционния център за задържане преди съдът да разгледа въпроса в понеделник. Случаят му предизвика големи вълнения в Австралия и по целия свят.

34-годишният Джокович, който е казвал, че е против ваксините, получи медицинско изключение да участва в турнира с решение, което ядоса много австралийци.

Но на сърбина му беше отказано категорично допускане в страната след кацане, В сряда служители на Австралийските гранични сили (ABF) заявиха, че играчът „не е успял да предостави подходящи доказателства“ на летището в Мелбърн, тъй като прекарването на вируса не е основателна причина да влезе без ваксинация.

В документи до съда, публикувани днес, адвокатите на Джокович посочват, че на играча е дадена временна виза за влизане в страната и му е предоставено „медицинско освобождаване от ваксинация срещу Covid-19” от Tennis Australia, тъй като е боледувал скоро.

Документите гласят още, че в сертификата за освобождаване е записано, че 14 дни след положителната проба през декември, играчът „не е имал температура или респираторни симптоми на Covid-19 в последните 72 часа“.

Преди това новината за заразяването на Джокович с коронавируса не е обявявана.

Изключението му е било дадено от две независими медицински комисии, свикани от Tennis Australia – организаторът на събитието, и щата Виктория.

Все още не е ясно колко дълго Джокович ще остане в хотела, който често е критикуван от бежанци за лошите му условия. Сърбия настоя Австралия да премести тенисиста в друг хотел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:01 | 13.09.22 г.
fallback