fallback

Австралия отмени отново визата на Джокович, той трябва да напусне страната

Тенис звездата няма да има право да се върне на континента в продължение на три години

09:10 | 14.01.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Австралия отмени визата на Новак Джокович за втори път, отменяйки съдебно решение от понеделник, което временно попречи на федералното правителство да депортира неваксинираната тенис звезда, предава Bloomberg.

Министърът на имиграцията Алекс Хоук упражни личните си правомощия, които му позволяват да пренебрегне решението на съда, само няколко дни преди световният номер 1 при мъжете да започне да се бори за рекордна 21-ва победа в турнира от Големия шлем Australian Open. „Визата беше отменена по съображения, свързани със здравето и добрия ред, както и на основание, че това е в обществен интерес“, заяви Хоук в изявление в петък.

"Днес упражних правомощието си по член 133C, параграф 3 от Закона за миграцията да отнема визата на г-н Новак Джокович по съображения за здравословното състояние и добрия ред, тъй като това е в интерес на обществото", се казва в изявление на Хоук. "При вземането на това решение внимателно разгледах информацията, предоставена ми от Министерството на вътрешните работи, Австралийските гранични сили и г-н Джокович. Правителството на Морисън (Скот Морисън, министър-председател на Австралия, бел. ред.) е твърдо ангажирано със защитата на австралийските граници, особено във връзка с пандемията на Covid-19".

Джокович може да оспори решението в съда. Първоначално не e ясно дали сърбинът ще обжалва и евентуално ще може да участва в Откритото първенство на Австралия. 

Ако Джокович се провали в съда, 34-годишният мъж ще бъде незабавно изгонен от страната. Ако отнемането на визата остане в сила, според закона той не може да получи нова виза в продължение на три години. Това правило обаче може да бъде отменено. Съдия Антъни Кели отмени анулирането на визата на Джокович на съдебно заседание в понеделник, като заяви, че на играча не е било дадено достатъчно време да отговори напълно на длъжностните лица, които са му отказали влизане в Австралия. Той предупреди, че всеки опит на министър Хоук да използва личните си правомощия за анулиране може да означава, че Джокович няма да може да се върне в Австралия в продължение на три години.

Решението за визата поставя мечтата на Джокера за десета титла от турнира и рекордна 21-а от Големия шлем под огромна въпросителна. Той е поставен под номер в основната схема при мъжете, като бе изтеглен в жребия за първи кръг срещу сънародника си Миомир Кецманович, а по-рано през деня тренира, макар и само за половин час, на кортовете на „Мелбърн Парк“. Припомняме, че световният номер 1 кацна на летището в Мелбърн на 5 януари с получено медицинско изключение за участие на АО на база положителен ПСР тест на 16 декември.

Граничните власти обаче отказаха визата му и го поставиха в имиграционен хотел, където той прекара четири нощи. Австралийското правителство настоява, че скорошна инфекция не покрива изискванията за влизане в страната и не може да служи като медицинско изключение за чужденци. Адвокатите на сърбина спечелиха делото за анулиране на визата му в понеделник, тъй като граничните власти не му дали необходимото време, за да обясни причината за медицинското си изключение. Някои тенисисти изразиха подкрепата си за Джокович, но други не бяха доволни от развитието на ситуацията. Световният номер 4 Стефанос Циципас разкритикува поведението му, казвайки: „Със сигурност той играе по собствени правила. Почти всички на Аустрелиън Оупън са ваксинирани. Но други избират да следват своя собствен път, което до известна степен прави мнозинството да изглежда като глупаци“, коментира първата ракета на Гърция.

Самият Джокович се вкара в допълнителни проблеми, след като разкри за свои „грешки“. Той сподели, че е провел интервю с журналист от френския L‘Equipe на 18 декември, два дни след положителния си тест, а по време на позитивния ПСР и ден по-късно посетил две събития – награждаване на тенис таланти и церемония на сръбските пощи, където бил почетен с пощенска марка с неговия лик, като и на двете бил без предпазна маска.

Освен това сърбинът призна, че екипът му е отбелязал грешното квадратче при попълване на документация на летището, твърдейки, че не е пътувал 14 дни преди пътуването си до Австралия. Постове в социалните мрежи обаче показаха нещо съвсем различно, а именно световният номер 1 бе в Марбея, Испания.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
fallback