fallback

IKEA затваря всички магазини и фабрики в Русия и предизвика опашки

Веригата е една от първите големи компании, които се изтеглят и от Беларус

08:16 | 04.03.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

IKEA временно затвори всички магазини и фабрики в Русия, в ход, който засяга 15 000 работници. Така шведската верига стана последната от редица западни компании, които спряха дейността си в страната след нахлуването на Русия в Украйна.

Шведската компания за мебели затвори 17-те си обекта в Русия, но заяви, че ще запази търговските си центрове "Мега" отворени, за да осигури достъп до основни търговски обекти, като хранителни магазини и аптеки. Новината предизвика наплив от купувачи в магазините, които трябваше да бъдат затворени.

Производството в три производствени обекта в Русия също ще бъде спряно, а целият внос и износ в и от страната и нейния съюзник Беларус ще бъде преустановен.

Собственикът на марката Inter Ikea и собственикът на магазините Ingka Group заявиха, че са „осигурили заетост и стабилност на доходите" на работниците, които са пряко засегнати от решенията, включително на 416-те си сътрудници в Украйна, където единият ѝ магазин и онлайн операциите са преустановени от началото на инвазията на 24 февруари.

„Опустошителната война в Украйна е човешка трагедия и ние сме дълбоко съпричастни и загрижени за милионите хора, които са засегнати", заявиха в съвместно изявление собствениците на марката Inter IKEA и Ingka Group.

„Войната има както огромно въздействие върху хората, така и води до сериозни смущения във веригата за доставки и търговските условия, поради което групите компании решиха временно да спрат дейността на IKEA в Русия", заявиха те, цитирани от Ройтерс.

И докато редица международни компании вече спряха дейността си в Русия заради войната и последвалите санкции срещу страната, IKEA е една от първите, които спират бизнеса си и с Беларус.

„Не можехме да предложим безопасност и сигурност на хората, работещи във веригата ни за доставки - преминаването на границата и т.н. беше просто твърде рисковано. Наред с това последиците от различните санкции като цяло направиха просто невъзможно да работим повече", заяви пред Ройтерс Хенрик Елм, мениджър "Доставки" в основния бизнес на IKEA, по отношение на Беларус.

Inter IKEA отговаря за доставките, докато Ingka Group е основният търговец на дребно със 17 магазина в Русия и един център за дистрибуция. През годината до миналия август Русия е десетият по големина пазар на IKEA с продажби на дребно в размер на 1,6 млрд. евро (1,8 млрд. долара), или 4% от общите продажби на дребно.

Решението за преустановяване на дейността в Русия засяга 15 000 служители, а мениджърът по продажбите на дребно на Ingka Group Толга Ончу заяви в съвместно интервю за Elm, че всички служители ще получат заплатите си в рубли поне за следващите три месеца.

 

Что происходит в магазинах IKEA, которые завтра закроются Видео: РИА «Новости»https://t.co/HeLmFK8RkF pic.twitter.com/i5QF2CZND2

— Журнал Холод (@holodmedia) March 3, 2022

„Групите на компанията ще осигурят заетост и стабилност на доходите и ще окажат подкрепа на тях и техните семейства в региона", заявиха от IKEA.

Компанията произвежда ПДЧ и продукти на дървесна основа в три обекта в Русия и има около 50 преки доставчици в страната, които произвеждат широка гама от стоки. По-голямата част от продуктите, произведени в Русия, се продават в самата страна.

Стоките, произведени в Русия и изнесени на други пазари, съставляват по-малко от 0,5% от продуктите на IKEA. По-голямата част от стоките, произведени в Беларус, която е чисто снабдителски пазар за IKEA, се продават в Русия и се състоят предимно от продукти на дървесна основа и матраци и дивани.

Елм заяви, че решенията са взети преди Европейският съюз да одобри в сряда нови санкции срещу Беларус заради ролята ѝ на поддръжник в руската инвазия в Украйна. По думите му е твърде рано да се каже дали Inter IKEA ще повиши допълнително цените за собствениците на магазини в резултат на кризата в Украйна.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
fallback