IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen спира производството в руските си заводи

Дейност в страната прекратяват още Embraer, IKEA, Spotify затваря руския си офис, а АвтоВАЗ временно затваря 2 завода заради криза с доставките на части

16:50 | 03.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Германският автомобилен гигант Volkswagen е поредната европейска компания, която напуска Русия заради санкциите срещу страната, задействани от Европейския съюз (ЕС), САЩ и съюзниците им, след като на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Производството в заводите на Volkswagen в Калуга и Нижни Новгород ще бъде спряно до следващо нареждане, съобщава компанията, цитирана от Ройтерс. Износът на автомобили за Русия също ще бъде спрян незабавно, допълва се в съобщението.

В двата завода се произвеждат автомобили с бранда Škoda.

Междувременно руската компания АвтоВАЗ обяви, че спира производството на автомобили в заводите в Толяти и Ижевск за четири дни от 5 март „поради продължаващата криза в доставките на електронни компоненти“.

Бразилският конгломерат за производство на самолети Embraer също обяви, че напуска Русия, тъй като компанията спира поддръжката и продажбите на резервни части на руски клиенти поради санкциите. По-рано Airbus и Boeing обявиха подобно решение. 

Стрийминг услугата Spotify обяви, че закрива офиса си в Русия за неопределен период от време. Ние сме дълбоко шокирани от атаката срещу Украйна“, казват от компанията. 

В същото време Spotify остава достъпен за руски потребители. „Считаме за изключително важно нашата услуга да бъде достъпна в Русия, за да осигурим глобалния поток от информация“, казва се в изявлението.

IKEA Group спира целия износ и внос в Русия и Беларус. Компанията посочва обаче, че търговският център Мега ще продължи да работи, за да могат хората да имат достъп до стоки от първа необходимост.

Междувременно Върховната Рада на Украйна проведе пленарно заседание, по време на което бяха приети 14 закона и една резолюция. Сред тях е закон за по-строги наказания за грабеж, саботаж, държавна измяна - виновните могат да получат доживотен затвор. 

Парламентът на страната одобри и закон за национализация на активите на руски компании, физически и юридически лица.

Модните брандове Burberry, H&M, Mango също затварят обектите си в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още