IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на L’Oreal растат след силно търсене на скъпи кремове и парфюми

Пазарът на козметични продукти ще нарасне с между 4% и 5% тази година, прогнозира главният изпълнителен директор на френската компания Никола Йеронимус

16:46 | 20.04.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на френската козметична компания L’Oreal SA са нараснали, след като тя се възползва от по-силното търсене на луксозните ù продукти въпреки ограниченията заради коронавируса в Китай, съобщи Bloomberg.

Продажбите са се повишили с почти 14% през първото тримесечие, отчете L’Oreal късно във вторник, надминавайки оценките на анализаторите. Три от четирите основни подразделения бележат двуцифрени ръстове.

Луксозното звено, което включва марки за грижа за кожата като Helena Rubinstein и парфюмите Yves Saint Laurent, е увеличило продажбите с почти 18%. Общите продажби на звеното надминаха бизнеса с потребителски продукти за масовия пазар за първи път миналата година. Последният, от своя страна, е нараснал с 6,9% през тримесечието.

L’Oreal имаше проблеми с доставките, които няма да бъдат напълно решени през второто тримесечие, каза главният изпълнителен директор Никола Йеронимус в разговор с анализатори. Той прогнозира, че пазарът на козметични продукти ще нарасне с между 4% и 5% тази година, като L’Oreal ще изпревари този растеж.

L’Oreal няма да бъде в състояние да компенсира напълно увеличението на производствените разходи за своите продукти, което ще повлияе на брутния му марж през първата половина на годината, каза по време на разговора главният финансов директор Кристоф Бабул. Това се случва въпреки мерките за повишаване на цените на продуктите, особено за новите предложения, както и намаляването на разходите за реклама и промоция като процент от общите продажби, поясни той.

В Китай компанията е отбелязала двуцифрен ръст през първото тримесечие, надминавайки общия пазар в страната благодарение на маркетинговите кампании за китайската Нова година, Свети Валентин и Деня на жената, сочи корпоративното изявление. Въпреки че настоящите ограничителни мерки заради коронавируса влияят на търсенето, Бабул е уверен, че апетитът на китайските потребители за козметика може да се възстанови бързо след облекчаване на мерките, както се случи преди две години.

"В дългосрочен план този пазар продължава да блести", коментира Рос Хиндъл, анализатор в компанията за проучвания фирма Third Bridge. „Китайските потребители показват силно желание за продукти за разкрасяване и с нарастването на средната класа демографските показатели остават в полза на групата".

Йеронимус посочи, че групата все още продава основни продукти в Русия. "Взимаме всички подходящи мерки, за да компенсираме всички рискове за репутацията", свързани с присъствието на компанията там, добави той. "Ако ситуацията го налага, ще направим корекции."

Миналия месец L’Oreal обяви, че временно затваря магазините, както и сайта си за електронна търговия в Русия, въпреки че заводът му близо до Москва остава отворен. Русия формира около 1,5% от общите продажби на L’Oreal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още