IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американско-швейцарска група купува Челси за 2,5 млрд. паунда

Новите собственици са се ангажирали и да инвестират още 1,75 млрд. паунда в клуба – например в стадион „Стамфорд Бридж", академията или женския отбор

08:57 | 07.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/PETER POWELL</em></p>

Снимка: EPA/PETER POWELL

Британският футболен клуб Челси е постигнал споразумение с консорциум, ръководен от американския милиардер Тод Боели, за поглъщане на стойност милиарди лири, съобщи лондонският футболен клуб в изявление на своя уебсайт. Висшата лига и британското правителство все още трябва да одобрят продажбата на победителя в Шампионската лига на американско-швейцарската група. Това се налага, тъй като активите на предишния собственик на клуба Роман Абрамович са замразени след агресивната война на Русия срещу Украйна. Очаква се продажбата да приключи официално до края на месеца.

Клубът съобщи, че инвеститорите ще прехвърлят 2,5 млрд. паунда (3 млрд. евро) в замразена в момента сметка, откъдето всяка следваща трансакция ще изисква одобрението на британското правителство.

„Както беше потвърдено от Роман Абрамович, 100% от приходите ще бъдат дарени“, обясни клубът. „Предложените нови собственици" ще се ангажират да инвестират още 1,75 млрд. паунда (2 млрд. евро) директно в клуба с треньор Томас Тухел - например в стадион „Стамфорд Бридж", академията и женския отбор.

Освен Боели и Марк Уолтър, които са съсобственици на бейзболния клуб „Лос Анджелис Доджърс", консорциумът включва и швейцарския мултимилиардер Хансйорг Вис. Въпреки това най-големият дял в лондонския клуб вероятно ще бъде притежаван в бъдеще от американския инвеститор Clearlake Capital. Британската химическа компания Ineos и нейният директор Джим Ратклиф вероятно са се включили твърде късно в наддаването с конкурентна оферта.

Инвеститорите около Бьоли бяха избрани от нюйоркската търговска банка Raine да започнат т.нар. преференциални преговори с английския топ клуб. Заради санкциите срещу Абрамович на ФК „Челси" в момента не е позволено да подписва договори с нови играчи или да удължава договорите на съществуващите. Освен това клубът е обект на строги финансови ограничения.

Абрамович, който все още е собственик на клуба, наскоро отрече спекулациите, че ще спечели от продажбата на Челси. Руският милиардер обяви чрез свой говорител, че намерението му да дари приходите от продажбата за благотворителност не се е променило. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още