fallback

САЩ може да конфискуват два самолета на Абрамович

Превозните средства са на обща стойност над 400 млн. долара

14:33 | 07.06.22 г. 5
Автор - снимка
Създател

Заради руската агресивна война срещу Украйна американските власти искат да конфискуват два самолета, принадлежащи на олигарха Роман Абрамович. Става дума за така наречения Dreamliner, Boeing 787-8, и частен самолет на производителя Gulfstream, които са на обща стойност около 400 млн. долара (малко над 370 милиона евро), обясни Министерството на правосъдието.

Съдебно разпореждане дава право на американските власти да изземат руски самолети, се казва още в съобщението. Това става възможно и благодарение на наложения от САЩ заради войната контрол върху износа, който засяга и самолетите, произвеждани предимно в САЩ.

Boeing-ът на Абрамович в момента се намира в Дубай в Обединените арабски емирства, а самолетът Gulfstream е в руската столица Москва, обясниха от Министерството на правосъдието. Затова поне в началото изглежда неясно дали и кога американските власти ще могат да конфискуват самолета. Същевременно обаче в бъдеще може да се окаже трудно самолетите да се използват в международен план.

Тъй като през март самолетите на Абрамович са били използвани в международно въздушно пространство без специално разрешение от компетентния орган на Министерството на търговията на САЩ, органът е започнал и процедура, която може да доведе до глоба. Максималният размер на таксата е два пъти стойността на въздухоплавателното средство, се казва в съобщението. Министерството на правосъдието на САЩ определя стойността на самолета Boeing на около 350 млн. долара, а стойността на Gulfstream е около 60 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
fallback