IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективен бизнес - ферма за крокодили

Предприемач от Бангладеш решил да развива бизнес с крокодили заради високото търсене и богатите клиенти

10:30 | 24.08.09 г.
Перспективен бизнес - ферма за крокодили
Предприемчив търговец от Бангладеш има намерение да допринесе за експорта на страната си с месо и кожа от крокодили – продукти, които според него са независими от рецесията, тъй като са насочени към богатата класа и търсенето им не намалява.

Mushtaq Ahmed's Reptiles Farm Ltd е първата ферма за търговия със сладководни крокодили в Бангладеш, която се цели към пазара на луксозни стоки.

На Ахмед му отнело няколко години, за да се сдобие с необходимото му финансиране и да се справи с бюрократичните спънки, за да построи фермата си. Тя започнала да функционира през 2005 година с внос и отглеждане на крокодили.

„Първоначално хората мислеха, че идеята е доста странна. Но аз винаги съм вярвал, че проектът ще има успех“, казва Ахмед пред Reuters.

“Четири години от началото фермата вече е дом за над 400 крокодила, което е повече от броя на всички крокодили, които свободно обитават сладководните води в Бангладеш“, казва той. Фермата се намира в село на 110 км. северно от столицата на Бангладеш Дака.

По-късно тази година фермата ще започне да изнася бебета крокодили, както и обработена кожа от по-големите видове. Предприемчивият собственик очаква бизнесът му с крокодили да донесе приход от 5 млн. долара до 2015 година.

Зъбите на крокодил се използват за направата на огърлици или сувенири, докато костите се използват в парфюмерийната индустрия. Месото на крокодилите също е с широка употреба в различни части на света.
 
С всички тези търговски перспективи пред себе си Ахмед е уверен в успеха на бизнеса си, независимо че времената са тежки.
 
„Търговията с крокодили няма да пострада от рецесията, тъй като крокодилската кожа се търси от богатите“, каза той.
 
Ферми за крокодили има в няколко страни по света, в това число Австралия, Тайланд и Малайзия, но според Ахмед Бангладеш има конкурентни предимства заради споразуменията с Европейския съюз и специалната вносна тарифа.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още