IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червено вино донесе 900% възвръщаемост на инвестицията

Вино се оказа най-доходоносната инвестиция за последните 10 години

14:16 | 28.12.09 г.
Вино Lafite Rothschield
Вино Lafite Rothschield
Ако търсите инвестиция, която има проверена възвръщаемост на вложените средства от почти 900 пъти през последното десетилетие, не ви трябва друго освен бутилка червено вино.

Сет с 12 бутилки вино от 1982 година Lafite Rothschield е повишил цената си с 857% през последните 10 години – първоначалната цена на комплекта е била 2 613 паунда, а днес той се търгува за 25 хил. британски лири.

Това означава, че инвестицията в червеното вино бордо е по-доходоносна от влагането на средства във финансовите и капиталови пазари, инвестирането в недвижими имоти, петрол, пощенски марки и предмети на изкуството, обобщава Лондонската международна борса за вина.

Проучванията, направени от компанията за пазарни изследвания на пазара на вина Liv-ex Fine Wine показват, че възвръщаемостта на акции за десетгодишен период от 1999 година до декември 2009 година средно е намаляла със 17,5%, тази на предмети на изкуството е нараснала с 9%, колекционерите на пощенски марки са върнали инвестициите си 61%, а собствениците на недвижимо имущество 118%.

Гурме репортерът на вестник Telegraph обаче не сдържа възмущението си как виното се превръща от елексир на боговете в инвестиционна стока. Деймс Майлс, директор на Liv-ex обяснява пред изданието, че пазарът на вина през последните десет години доста се е променил в положителна насока – за пример той посочва, че общите приходи на бранша в световен мащаб са нараснали от един на три милиарда долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още