fallback

Червено вино донесе 900% възвръщаемост на инвестицията

Вино се оказа най-доходоносната инвестиция за последните 10 години

14:16 | 28.12.09 г.

Вино Lafite Rothschield

Ако търсите инвестиция, която има проверена възвръщаемост на вложените средства от почти 900 пъти през последното десетилетие, не ви трябва друго освен бутилка червено вино.
Сет с 12 бутилки вино от 1982 година Lafite Rothschield е повишил цената си с 857% през последните 10 години – първоначалната цена на комплекта е била 2 613 паунда, а днес той се търгува за 25 хил. британски лири.
Това означава, че инвестицията в червеното вино бордо е по-доходоносна от влагането на средства във финансовите и капиталови пазари, инвестирането в недвижими имоти, петрол, пощенски марки и предмети на изкуството, обобщава Лондонската международна борса за вина.
Проучванията, направени от компанията за пазарни изследвания на пазара на вина Liv-ex Fine Wine показват, че възвръщаемостта на акции за десетгодишен период от 1999 година до декември 2009 година средно е намаляла със 17,5%, тази на предмети на изкуството е нараснала с 9%, колекционерите на пощенски марки са върнали инвестициите си 61%, а собствениците на недвижимо имущество 118%.
Гурме репортерът на вестник Telegraph обаче не сдържа възмущението си как виното се превръща от елексир на боговете в инвестиционна стока. Деймс Майлс, директор на Liv-ex обяснява пред изданието, че пазарът на вина през последните десет години доста се е променил в положителна насока – за пример той посочва, че общите приходи на бранша в световен мащаб са нараснали от един на три милиарда долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
fallback