IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дизайнерът Валентино става на 80 години

Италианският дизайнер ще празнува в тесен кръг, през юли се очакват по-мащабни празненства

12:45 | 11.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Дизайнерът Валентино става на 80 години

Световноизвестният италиански моден дизайнер Валентино Гарвани днес навършва 80 години. Модният законодател ще отпразнува кръглата си годишнина в най-тесен семеен и приятелски кръг. Големи празненства, свързани с юбилея, са предвидени в началото на месец юли, пише ИТАР-ТАСС.

Самият дизайнер не обича да говори за възрастта си и се старае да се поддържа в добра форма.

В края на 2007 година той напусна ръководството на модната къща, която беше основал преди половин век. При все това Валентино, не остава без работа. През месец септември Нюйоркският балет ще представи нов спектакъл с костюми по проект на италианския майстор, а през ноември в Лондон ще бъде открита изложба, посветена на "майстора на италианската елегантност".

Валентино е родом от малкото италианско градче Вогера. На 17 години заминава за Париж, където започва блестящата му кариера със спечелването на конкурса на френската Палата на модата, заедно с Карл Лагерфелд и Ив Сен-Лоран.

След това Валентино усъвършенства майсторството си в известни парижки модни ателиета.

Въпреки че французите приели италианеца като един от своите, след 10 години, през 1959-а, Валентино се връща в родината си и се установява в Рим. След три години с помощта на семейството си той основава своята модна къща.

Негов безценен съратник става Джанкарло Джамети, който поема мениджмънта и оставя на Валентино голямо пространство за творчество. В продължение на 12 години тях ги свързва тясна дружба и дори след раздялата си те остават добри приятели.

В едно от интервютата си дизайнерът довери, че навремето възнамерявал да се ожени за италианската актриса Марилу Толо, но получил отказ от нейна страна.

Валентино винаги е разчитал на верни приятели, които са го избавяли от много земни грижи, а това му позволявало "да витае в облаците". Веднъж запитали моделиера какво мисли за събитията в Европа през 1968 година и той завеяно отговорил - "О, да, това беше годината на моята чудесна бяла колекция!"

Силата на Валентино е в това, че неговите модели са неподвластни на времето. Той без проблем може да облече Гуинет Полтроу, Никол Кидман и Шарлийз Терон, както го е правил и преди 40 години с Жаклин Кенеди или Лиз Тейлър от времето на "Клеопатра".

"Неговият фирмен стил е да бъде извън времето, той не обръща внимание на революциите в модата, като остава верен на еталоните на женската красота", казва за него приятелят му Джамети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още