IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adidas се насочва към пренаселения пазар на маратонки за жени

Компанията се сблъсква не само с конкуренцията на големите марки, но и на нишови играчи като Lululemon

12:30 | 02.03.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Морган Брил носи тригодишен чифт маратонки на Adidas, докато работи като медицинска сестра. Когато идва времето да се подготви за първия си маратон, тя вероятно няма да си купи друг чифт от същата марка, въпреки че е носила Adidas, докато е спортувала футбол в колежа, пише Bloomberg.

"Те нямат достатъчно опции и не са добре позната марка за бягане на далечни разстояния“, коментира 25-годишната Брил, която живее в Уисконсин.

„Знакът с три ленти не е толкова престижен, колкото този на Nike. Смятам, че рекламата им не е толкова голяма“, допълва тя.

Adidas, чиято история започва в Германия още през 20-те години на миналия век, се опитва да промени начина, по който жени като Брил гледат на нея.

Nike има 5,7% дял от глобалния пазар на дамски обувки, който е на стойност 176 млрд. долара. Делът е два пъти по-голям от този на Adidas, а Puma се нарежда още по-надолу в списъка според Euromonitor International.

Миналия месец Adidas назначи ветерана от компанията Никол Волебрегт за първия глобален ръководител на бизнеса с продукти за жени. Компанията рекламира дамски продукти, които могат да се носят както на тренировка, така и на работа, като за целта пусна нови модели и реклами, насочени към жените.

Целта е привличането на жени, които и след колежа продължават да тренират, такива, които бягат за развлечение, и дами, които искат да изглеждат добре в салона. За целта Adidas нае и бившия главен изпълнителен директор на Lululemon Кристин Дей за съветник.

Според Волебрегт растежът в индустрията през следващите години ще дойде от жените. Тя допълва, че фокусът ѝ пада върху млади жени, които са спортували в училище.

Сега Adidas създава повече модели маратонки, якета и други продукти, насочени към женските спортове. Ходът е част от опитите на компанията да се върне към успеха след смесеното си представяне през последните няколко години.

Планът за тази година ще бъде представен на 3 март, когато компанията ще обяви финансовите си резултати в своята централа. Adidas очаква приходите и оперативната печалба да нараснат с двуцифрен процент тази година, след три години на слаб растеж и свиване на прогнозите за печалбата.

Но компанията се изправя пред голяма конкуренция, тъй като Puma и Nike се целят в същия пазар. Целта на топ бранда Nike е да увеличи двойно продажбите на женски продукти до 11 млрд. долара до 2020 г. от 5,7 млрд. долара миналата година. Тя произвежда шест модела маратонки за жени, като всеки от тях генерира повече от 100 млн. долара годишни продажби. Да не забравяме, че на пазара има и нишови марки като Lululemon, Sweaty Betty и Under Armour.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Toranaga
преди 8 години
* "Те нямат достатъчно опции и не са добре позната марка за бягане на далечни разстояния, коментира 25-годишната Брил, която живее в Уисконсин.Знакът с три ленти не е толкова престижен, колкото този на Nike. Смятам, че рекламата им не е толкова голяма, допълва тя.*че това критерий ли е за маратонка???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още