IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският туристически сектор води отчаяна битка срещу Covid-19

Пътуването на Стария континент може да се окаже истинско предизвикателство за всеки

22:07 | 22.07.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Винаги сме знаели, че [възстановяването] няма да бъде права линия“, коментира Лундгрен пред CNBC. „Но виждаме, че ограниченията биват отменяни. Но е напълно вярно, че когато отворите, има и увеличение на заразяванията. Въпросът е да се уверим, че ваксините прекъсват връзката между заразяването и хоспитализацията на тежки случаи и смърт, а за щастие изглежда е така“.

Сложното пътуване

Всеки, който прави планове за ваканция в Европа в последния момент през тази година, трябва да се подготви за често объркващи, сложни и дори стресиращи преживявания, при това още преди да се качи на самолета.

Например пътуването от Великобритания до Гърция – ваканция, която по официални данни 3,4 млн. британци избраха през 2019 г. – е чудесен пример за това колко сложно е отиването на почивка в тези проблемни времена.

Гърция позволява влизането на посетители от Великобритания, ако те покажат документ за негативен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането в страната, или негативен антигенен тест, направен в оторизирана лаборатория в рамките на 48 часа преди полета. Третият вариант е документ за поставени две дози от ваксина срещу Covid-19 поне 14 дни преди пътуването.

Още преди заминаването за Гърция посетителят трябва да се попълни формуляр не по-късно от 23:59 ч. местно време в деня на пристигане. Освен това трябва да се посочи ваксинационния си статус, адрес на ваксинация и други подробности. А след това, преди връщането в Обединеното кралство, туристите трябва да си направят PCR тест и да попълят друг формуляр. В рамките на два дни след пристигането си обратно във Великобритания е необходим допълнителен PCR тест. Ако той не бъде направен, важи 10-дневна карантина.

И въпреки това Гърция е едно от най-лесните за посещения места тази година.

Подобно на останалите европейски държави, Гърция не успя да избегне възхода на случаите на Covid-19, тъй като икономиката се отвори, особено островният нощен живот. И все пак дневният брой случаи изглежда малък в сравнение с този във Франция или Великобритания например. В сряда Гърция обяви 2971 нови случая, 19 от които са открити след проверки по границите на страната.

Волфганго Пиколи, съпрезидент на консултантската компания Teneo Intelligence, заяви, че възраждането на Covid в Гърция „поставя нови предизвикателства“, особено що се отнася до поредния оскъден туристически сезон и икономическите последици, които ще последват“ – обстоятелства, които оказват натиск върху премиера Кириакос Мицотакис.

„Мицотакис се надяваше пандемията да остане зад гърба му това лято, когато неговото правителство достигна средата на своя четиригодишен мандат. Той имаше за цел да съблюдава подобрението на приходите от туризма, започването на плана за възстановяване и завръщането към растежа. Въпреки това броят на случаите на Covid-19 нарасна значително през последните седмици и важният туристически сектор вече настоява за още държавна помощ през есента, предвид страховете за още разочароващи данни за посещенията тази година“, отбелязва Пиколи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
mistt
преди 2 години
зелката си зелка! Говедата усмихнато и безгрижно се редят на опашка пред екарисажа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
ppl
преди 2 години
Самото ти име говори достатъчно за умствения ти потенциал, ако изобщо има такъв де! https://***.facebook.com/petar.simeonoff.69/videos/537050307642216
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
SSS55
преди 2 години
Не искам да влизам в спорове, но Англия в която са ваксинирани много хора е в червената зона, а България е в зелената зона???!!! Не го разбирам.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Ами така ще е, като масата хора са мало-умни и страхливи и вярват в лъжата ковид. Ако бяха се надигнали и прекратили този фашизъм, всичко щеше да е нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
и защо реши, че е заради антиваксърите? Нито Бъшгария е родина на това движение, нито има.много негови членове тук...ако тъвърдението ти е верно и новородените щеше да имат същия или подобен процент (от задължителните) ваксини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
evlogi
преди 2 години
Срещнали се един антиваксър и един инженер до един мост, под който минавала река фрашкана с крокодили.Огледал моста недоверчиво антиваксърът и попитал инженера:Абе колко надежден е този мост?Ами около 90%, отговорил инженерът.Аа, рискован е значи, аз ще мина през реката, рекъл антиваксърът..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
KMETA
преди 2 години
Ами така ще е...На последно място по ваксинации..И то щото Българските *** и за *** за зеле не стават...Банда нискотарифни некадърни хрантутници, утре ще ви искат да връщате хонорарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 11
zelka007
преди 2 години
ами така ще е ... антиваксърски павета има навсякъде . според мен те трябва да платят цената на поредното затваряне ... и да , единен ваксинационен европейски сертификат е перфектно решение ... но антиваксърските павета по съвместителство са и анархистични антисоциални единици ... зануленият има решение за превъзпитание --> трудови лагери в сибир ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още