IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Prada се възстановиха през 2021 г.

Търсенето на луксозсни стоки успя да повиши приходите на компанията до нивата от преди пандемията

21:10 | 18.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Alessia Pierdomenico</p>

Снимка: Alessia Pierdomenico

Продажбите на Prada са се възстановили рязко през 2021 г., след като повишеното търсене на луксозни чанти и дрехи е подкрепило приходите до нивата преди пандемията, обяви италианската модна група, цитирана от Ройтерс.

Компанията обяви, че продажбите на групата за миналата година са нараснали с 41% при постоянни валути до 3,364 млрд. евро, или с 8% над нивата от 2019 г.

Базираната в Милано Prada, известна с минималистичния си дизайн, беше в процес на насочването си към онлайн търговията, за да възроди продажбите си, когато коронавирусната пандемия удари бизнеса ѝ и принуди търговците на дребно да затворят магазините си по целия свят, включително ги лиши от разходите на туристите.

Но подобно на други луксозни групи, Prada излезе от кризата с пандемията по-силна, благодарение на желанието на потребителите да се поглезят с висок клас покупки. Те не бяха засегнати от същите проблеми с доставките като други продукти, предвид факта, че луксозната индустрия произвежда предимно в Европа.

Prada е първата голяма луксозна група, която обявява резултатите си през 2022 г. Richemont и Burberry трябва да разкрият финансовите си отчети в сряда, а LVMH – следващата седмица.

През ноември Prada си постави средносрочна цел за продажбите от 4,5 млрд. евро, а сумата за 2021 г. беше над консенсусната прогнозата за 3,28 млрд. евро по данни на UBS.

Листната в Хонконг група, която не се очакваше да обяви годишните си резултати преди март, заяви, че ръстът на приходите ѝ от продажби се е ускорил през втората половина на годината благодарение на мрежата ѝ от търговски обекти.

Основната печалба е записала „значително увеличение“ през втората половина на 2021 г. благодарение на по-големия принос на ритейл канала и на политиката да не се предлагат намаления.

“Prada Group има способностите и ресурсите да се открои и да постигне целите си за бъдещ растеж“, коментира главният изпълнителен директор Патрицио Бертели, който през ноември обяви, че ще  може да прехвърли управлението на семейната модна къща на сина си Лоренцо след три до четири години.

Въпреки че приходите от продажби на Prada все още са под рекордните 4,6 млрд. евро за 2013 г., а темпът ѝ на растеж изостава спрямо този на лидери в индустрията като Louis Vuitton и Hermes, възстановяването ѝ се ускорява, а анализатори твърдят, че италианският бранд е набрал добра инерция.

Анализатори на UBS изчисляват, че отвъд неприятната изненада през последното тримесечие, компаниите за луксозни стоки ще завършат 2021 г. средно с 30% увеличение на продажбите при постоянни валути.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още