IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-ценните туристически обекти в Европа

Повечето от забележителностите биха имали внушителна пазарна оценка заради големия интерес, който предизвикват

16:10 | 19.11.12 г. 6
<div class="on" id="tab_article_slideshow_v2168_1_c2">
	Айфеловата кула Снимка: Getty Images</div>
Айфеловата кула Снимка: Getty Images

Всеки ги познава, много от нас вече са ги посетили. Сградите-културни паметници на Европа нямат само естетическа стойност, пише немският всекидневник Handelsblatt. Ново италианско проучване показва, че някои държави щяха да бъдат много по-бедни, ако в техните граници не се намираха най-ценните паметници на културата на Стария континент.

В проучването на италианската икономическа камара са използвани и резултатите от други десет по-стари проучвания. Критериите за оценяването на икономическата стойност са имиджът на културния паметник, стойността на марката, естетическите качества, както и броят на посетителите и на заетите работни места в съответния културен паметник.

1. Айфеловата кула

Тя не е само висока, ами и архитектурно уникална. Повечето хора я смятат за много „елегантна“. Това са само някои от характеристиките, които дават на този френски символ огромна икономическа стойност.

Тя представлява почти една пета от брутния вътрешен продукт на Франция – което ще рече много повече от римския Колизеум и други известни паметници в Европа. Изследването оценява икономическата стойност на кулата на 544 млрд. долара.

Парижкият стоманен гигант е висок 324 метра  и е построен през 1889 г., първоначално замислен като входна арка за световно изложение. Оттогава тя не само е национална икона на Франция, но също така и най-популярната платена туристическа атракция в света.

През 2011 г. над 7 милиона души са изкачили Айфеловата кула, а 200 милиона души са дошли, откакто кулата е отворена за посещения.

2. Колизеумът в Рим

Икономическата стойност на италианския културен паметник е около 114 милиарда долара. През декември 2012 започва реставрация на сградата, за която ще се изразходват около 25 милиона евро.

След около 2 години и половина сградата-културен паметник в Рим би трябвало да стои отново в пълния си блясък.

3. Саграда Фамилия в Барселона

Ексцентричната испанската базилика Саграда Фамилия се намира в Барселона. Испанският архитект Гауди е искал да проектира "по-малката сестра" на катедралата в Кьолн. Икономическата стойност на масивната сграда е в размер на 112 милиарда долара и е надмината само от няколко културни паметника в Европа.

4. Миланската катедрала

Тази известна катедрала показва защо всъщност такива монументи зависят от своите посетители. Наскоро служителите, които стопанисват катедралата, молят за събиране на дарения от цял свят с цел реставрация на сградата. Катедралата има икономическа стойност от 103 милиарда долара.

Последна актуализация: 00:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още