IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Covid пътуванията все още са кошмар, а не трябва да бъдат

Повечето ограничения на пътуванията не са променяни от ноември 2020 г., пише в коментар на Bloomberg

22:06 | 13.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Този проблем заслужава спешно да бъде разгледан. Рестрикциите на пътуванията имат емоционална и икономическа цена. Най-забележима тя е в туристическата индустрия, която през 2020 г. преживя най-лошата си година в историята. Нейната загуба може да достигне 2,4 трлн. долара тази година според Конференцията на ООН за търговия и развитие. По-малко забележими са всички животи и кариери, които са „на пауза“ докато пътуванията бъдат подновени нормално – от работниците на пълен работен ден и сезонния персонал до чуждестранните студенти с голям потенциал. Наскоро главният изпълнителен директор на Lenox Мад Райдър дори напусна поста си, тъй като беше твърде уморен от ограниченията на международните пътувания.

Междувременно ползите от случващото се трудно могат да бъдат открити. Да вземем отношението към пътниците от Франция, които нямат право да влязат в САЩ, а отскоро трябва да бъдат поставени под карантина при пристигането си във Великобритания, дори и да са ваксинирани. Днес те все още трябва да си направят тест за Covid-19 два дни след пристигането си.

С каква цел е всичко това? В момента Великобритания и Съединените щати отчитат по около 500 нови случая на Covid-19 на милион дневно, около два пъти повече от тези във Франция. Париж се счита за най-отворения град от около 40 дестинации, следени от Bloomberg. Дори Нова Зеландия, с нейния строг граничен контрол и местоположение на хиляди километри отвсякъде, признава, че дори с ваксините, броят на заболелите ще нарасне, когато границите бъдат отворени, заради различните варианти на коронавируса като делтата.

Една алтернатива на забраните за пътуване и неефективните правила би било по-правилното разграничение между ваксинирани и неваксинирани. Към юни само 17% от всички туристически дестинации по света специално посочват ваксинираните пътници в своите политики за пътуване, твърди Световната туристическа организация. Изследване на лобистката група на авиокомпаниите IATA установи още, че две пети от държавите членки на ЕС не допускат ваксинирани пътници от страни, считани за безопасни извън блока.

За всички предупреждения относно заразяването и отслабващата ефективност на ваксината, трябва да има повече отвореност за ваксинираните. Разбира се, това ще означава, че богатите страни ще трябва да положат повече усилия за разширяване на доставките и производството на ваксини в развиващия се свят. В противен случай тези, които нямат достъп, ще бъдат наказани несправедливо.

Световната здравна организация също трябва да хармонизира конкуриращите се дефиниции за „пълна ваксинация“, за да намали объркването, докато страните въвеждат въвеждат бустерни дози. В по-широк план политиците трябва да започнат да говорят за пътуването като за възможност, а не като за риск. Желанието да се избегне даването на възможност на привилегированите почиващи да разпространят болестта може би е оправдано, отричането на възможността за нормалност на ваксинираните семейства, студенти и работници не е.

Никое отпускане на мерките не е без рискове. Но трябва да бъде балансирано с напредъка, който постигнахме досега в управлението на Covid-19. На този етап на пандемията, с наличните ни инструменти, промяната изглежда си заслужава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още