IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания представи харта за правата на пасажерите на фона на хаоса по летищата

Дълги опашки, отменени или закъсняващи полети станаха честа гледка по летищата в Европа през тази година

13:05 | 17.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британското правителство представи "Авиационна пътническа харта" на фона на хаоса по летищата, пише Ройтерс. През тази година е честа гледка на опашки по летищата, отменени полети и нарушени графици. Причината е отмяната на ограниченията, свъразни с пандемията от коронавируса, което върна туристите и пътуванията, но в сектора има недостиг на персонал.

Тази харта ще помогне на пасажерите да знаят своите права и какво да направят в случай на отменен или закъснял полет, изгубен багаж и т.н.

"Пасажерите заслужват надеждни услуги и надеждни компенсации, ако нещата не вървят по план", коментира транспортният министър Грант Шнапс. Според него сцените, които се наблюдават по летищата, са неприемливи.

Преди месец властите в страната поискаха от авиокомпаниите "реалистично" разписание за летния сезон и обещаха по-бързи проверки на летищата като опит да бъде преодолян хаоса.  Като отговор на тези препоръки от най-голямото летище в страната  - "Хитроу" поискаха от авиокомпаниите да спрат да продават билети и да лимитират броя на пътниците до 100 хил. на ден.

Emirates airline обаче бяха категорични, че няма да се съобразят с призивите на летището, което е един от основните му хъбове по международните дестинации. Други авиокомпании като Aer Lingus и Etihad Airways коментираха, че ще очакват бъдещите насоки как да ограничат пътниците си.

От Международната асоциация по въздушен транспорт (IATA) също критикуваха ограничаването на пътуващите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още