IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две от най-големите европейски авиокомпании отмениха още полети

Европейската авиоиндустрия страда от безпрецедентни затруднения и дълги опашки за чекиране на летищата

18:01 | 08.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Две от най-големите авиокомпании в Европа обявиха нов кръг от отменени полети, засилвайки прекъсванията, които превърнаха следпандемичното възстановяване на туристическия сектор в кошмар, съобщава Bloomberg.

Холандското подразделение на Air France-KLM планира да отменя 20 двупосочни полета до европейски дестинации всеки ден до края на август. Германската Lufthansa пък заяви, че ще отмени 770 полета през следващата седмица.

Европейската авиоиндустрия страда от безпрецедентни затруднения и дълги опашки за чекиране на летища от лондонското Хийтроу до Брюксел и Дюселдорф. Проблемите са причинени от трудови спорове, недостиг на персонал и намаляване на разходите по време на пандемията, които сега нанасят ответен удар върху компаниите, точно когато пътуванията се възстановяват през натоварения летен период.

Заради приземяването на самолетите багажът се трупа на някои летища.

Трите дни стачки миналата седмица на парижкото летище Шарл дьо Гол остави десетки хиляди куфари изоставени на най-големия международен център във Франция. Макар че работниците преглеждат натрупания багаж, френският транспортен министър Клемент Бон каза в петък, че може да отнеме седмица да се разчистят хилядите останали куфари.

Нощни полети

Мерките на KLM имат за цял да „успокоят“ оперативния стрес за екипа на летищата и в авиокомпанията, заяви превозвачът в петък.

Съкращенията на полетите от Lufthansa увеличават общия брой отменени полети това лято до около 3900, включително предишни обявления. Говорителка на компанията заяви, че новите отменени полети, до голяма степен засягащи вечерните такива, целят да предотвратят прекъсвания при други връзки.

И двете авиокомпании се опитват да облекчат горещото търсене на билети, за да вдигнат натиска върху дейността. KLM „силно ще ограничи“ продажбите на останали билети по европейските си маршрути, за да позволи на потребителите, чиито полети са били отменени, да променят резервациите си, заяви превозвачът. Lufthansa продава останалите си билети за юли на цена от минимум 500 евро на отсечка, което значи, че двупосочно пътуване в икономична класа от Франкфурт до Берлин струва 1000 евро.

KLM предприе хода на фона на вече значителното ограничение в продажбите на билети от авиокомпанията, след като хъбът в Скипхол предприе драстични мерки, за да ограничи капацитета това лято заради недостиг на служители по сигурността.

Недостиг на работници, обработващи багажа, са изоставили хиляди куфари на нидерландското летище, заяви говорител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още