IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nexus 7 на Google - поглед отвътре

От варианта с 8 GB не се очаква печалба, докато за модела с 16 GB тя ще е малка, пресмятат анализатори

12:12 | 13.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новият таблет на Google - Nexus 7, е също толкова голям и скъп, колкото и Kindle Fire на Amazon. При производството му обаче гигантът в онлайн търсенето ще трябва да плати доста повече на доставчиците си, пише Wall Street Journal.

Анализаторската компания iSuppli IHS разгледала отблизо частите на Nexus 7. И стига до резултата, че само разходите за хардуер за евтиния модел с осем гигабайта памет е 151,75 долара. Така нормата на печалбата на Google ще бъде относително ниска. При по-скъпия модел с 16 GB памет цената е изчислена на 159,25 долара, като устройството ще се продава за 249 долара. 

Андрю Расвайлер от iSuppli IHS вярва, че Google ще излезе с по-евтиния модел на нула. За модела с 16 GB памет той очаква малка печалба. "Както и Apple, сега и Google разбра, че с повече памет може да се реализират повече приходи", каза Расвайлер.

По този начин се оказва, че по-малкият вариант на Nexus 7 струва с 18 долара повече от еднакво струващия за крайните потребители Kindle Fire. Amazon обаче продава само един вариант – с памет от 8 гигабайта. Но скоро и тази разлика може да изчезне, защото се очаква през следващите месеци Amazon да пусне нов модел на своя таблет – с по-добър, но и по-скъп дисплей и различни вариации на паметта.

Nexus 7 прилича на Kindle Fire на Amazon в много насоки, пише още Wall Street Journal. Въпреки това обаче има и съществени разлики. Така например Nexus разполага с четириядрен процесор Tegra 3 на Nvidia – с две ядра повече от процесора на Texas Instruments, който задвижва Kindle Fire.

Както е известно, Nexus 7 ще се произвежда от Asustek Computer. Дисплеят му разполага с резолюция от 1280 на 800 пиксела, докато тази на Kindle Fire е 1024 на 680 пиксела. При Nexus за екрана се искат 38 долара, а при този на Kindle Fire – с 3 долара по-малко. А камерата, която при Nexus струва 2,50 долара, отсъства напълно в таблета на Amazon.

Освен това Nexus 7 притежава чип за NFC на NXP Semiconductors NV, вграден е и чип за GPS на компанията Broadcom.

Спрямо новия таблет на Google и най-евтиният iPad със своята цена от 499 долара е твърде скъп. Но пък iSuppli IHS изчислява стойността на компонентите му на 316 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още