IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon продава Kindle Fire почти на себестойността му

Според IHS iSuppli действителната производствена цена възлиза на 201,70 долара, като най-скъп е дисплеят

10:42 | 21.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Всеки Kindle Fire струва 199 долара на клиента и още 2,70 долара на Amazon. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Всеки Kindle Fire струва 199 долара на клиента и още 2,70 долара на Amazon. Снимка: Ройтерс

Amazon действително субсидира своя таблет  Kindle Fire, но съвсем минимално. IHS iSuppli изчисли цената за производството на 201,70 долара, а устройството се предлага на клиентите за 199 долара. Тази цена е сравнително далеч от 210 долара, каквото беше първоначалното изчисление на пазарните анализатори за себестойността на продукта.

Amazon е успял да спести допълнително няколко долара спрямо първоначалната калкулация, като е заложил на непознати доставчици и е вградил по-малко памет. Стратегията хардуерът да се продава на себестойност или с малка загуба важи за всички продукти от серията  Kindle. Дефицитът се изравнява с продажбата на допълнителни услуги като книги, музика и софтуер. Възможно е и Amazon да калкулира и стойността на събраните потребителски данни.

Пример за евтини компоненти е модулът за WLAN на Jorjin на цена от 4,50 долара – той е с един долар по-изгоден от този на един от големите доставчици. Вместо очакваните 8 GB паметта е само 4 GB, което също е равносилно на няколко долара по-малко. Повечето компоненти са от Texas Instruments – като например процесорът OMAP, модулът за захранване и аудио кодекът.

Според IHS iSuppli най-скъпият компонент е дисплеят с тъч скрийн технология, който струва 87 долара, почти половината от разходите за материали. Той се произвежда от LG Display и E Ink Holdings.

С цената си от 199 долара (в Европа 199 евро) Amazon предизвиква всички производители на таблети. iPad 2 например не може да се намери на цена под 500 долара. Само Barnes & Noble, която по същество също е търговец на книги, е близо до цената на Kindle Fire, като предлага своя модел Nook за 250 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още