fallback

Uber: До 10 години хората ще ходят на работа с малки летателни апарати

Според нов доклад на американската компания апаратите постепенно ще станат и безпилотни

18:10 | 28.10.16 г. 3

До 10 години хората ще могат да си поръчват малки електрически летателни апарати, които ще им дадат възможност да избягват големите градски задръствания и ще им спестяват време. Това предвижда в експертен доклад, представен снощи, американската компания Uber Technologies, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

В документа фирмата описва бъдеще, в което пътуващите всекидневно до работното си място например скачат на малък летателен апарат, излитат вертикално и за няколко минути пристигат там, където са се запътили, уточнява Ройтерс.

Апаратите постепенно ще станат безпилотни, твърди компанията.

Uber вече предлага превоз по поръчка с хеликоптер в Бразилия на пътуващите всекидневно.

Компанията планира да организира световна среща в началото на следващата година, на която да се обсъдят възможностите на авиацията по поръчка (on demand), тъй като малките летателни апарати ще намалят задръстванията и ще спестят време на пътуващите, както и на жителите на града.

И други са чертали бъдещи летателни апарати като хеликоптери, но без шум и вредни емисии. Летателният апарат с вертикално излитане и кацане (VTOL) се проучва и разработва от десетилетия, включително от самолетостроителите, от военните, НАСА и Федералното управление за авиация на САЩ (FAA).

Uber вече проучва технологиите за безпилотно управление, като се надява, че ще бъде премахната нуждата от шофьор при основния бизнес на компанията за автомобилен превоз на пътници по поискване, което ще намали разходите.

В документа от 97 страници Uber посочва, че летенето по поръчка ще бъде достъпно и постижимо през следващото десетилетие, ако има ефективно сътрудничество между регулаторните органи, общностите и производителите.

В крайна сметка използването на VTOL би могло да бъде по-евтино от притежаването на кола, прогнозира Uber.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:59 | 05.09.22 г.
fallback