fallback

Средната възраст на автомобилите в САЩ е достигнала 11 години

Увеличението с 2 месеца за първото тримесечие на годишна база се обяснява както с рецесията, така и с повишената им издръжливост

16:52 | 27.06.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Чувствате че, като че ли карате стар автомобил? Не сте единствен, пише в свой анализ CNBC.

Всъщност средната "възраст" на моторните превозни средства в САЩ достигна ново рекордно високо ниво за всички времена.

От Experian Automotive обявиха, че средната възраст на 245-те милиона моторни превозни средства, регистрирани в САЩ през първото тримесечие на 2012 г., е била 11 години. Това е ръст от само 2 месеца спрямо първото тримесечие на 2011 г.

Но на какво се дължи? Отчасти на рецесията и бавното възстановяване, които принудиха мнозина американци да отложат покупката или замяната на стария автомобил за нов или употребяван.

Друг фактор е, че автомобилите и камионите вече са конструирани така, че да могат да бъдат използвани по-дълго заради подобрените си характеристики. Това качествено подобрение набра инерция в началото на 90-те години на ХХ век, като сега много от тези автомобили са "на възраст" между 13 и 22 години и милиони от тях продължават да са в движение.

От Experian Automotive посочват, че над 52 млн. автомобила в САЩ са на 16 и повече години.

В сравнение с всички останали, най-много модели на Ford Motor могат да бъдат срещнати по американските улици и магистрали.

Това не би трябвало да е изненада, след като камионите от F-серията на компанията са най-продаваното моторно превозно средство в САЩ в продължение на 30 поредни години.

По данни на Experian Automotive в първата четворка на активните автомобилни марки са: Ford - 17,2%, Chevrolet -15,8%, Toyota - 10,4% и Honda - 7,3%.

Четирите най-популярни модела по американските улици пък са: Ford F-150 - 3,4%, Honda Accord - 2,6%, Toyota Camry - 2,6% и Chevy Silverado - 2%.

От CNBC отбелязват също, че при цялото внимание, отделяно на хибридните и електрическите автомобили през последното десетилетие, те са само 0,9% от движещите се превозни средства в САЩ. Това отговаря на малко над 2 млн. автомобила, задвижвани с алтернативна енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 09.09.22 г.
fallback