IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АвтоВАЗ ще произвежда Renault от 2013 г.

Алиансът Renault-Nissan ще инвестира 742 млн. долара в руския производител

12:59 | 14.12.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карлос Госн обяснява в Москва целите пред смесеното дружество. <em>Снимка: Renault-Nissan</em></p>

Карлос Госн обяснява в Москва целите пред смесеното дружество. Снимка: Renault-Nissan

Серийното производство на автомобили Renault в предприятията на АвтоВАЗ стартира от втората половина на 2013 г. Това обяви Карлос Госн, шеф на алианса Renault-Nissan, в който влиза и руският автомобилен производител. Машините ще бъдат на платформата B0, която използват Dacia/Renault Logan и Lada Largus.

„Подготовката за това вече върви, като на първо време ще продължи производството на Lada Largus и Granta, към които има огромен интерес. Проектите на Renault са на заден план, като реализирането им ще стартира през втората половина на 2013 г”, обясни Госн.

В началото на 2014 г. отново в предприятията на АвтоВАЗ ще стартира производството на възродената от Renault-Nissan марка Datsun. Това също е част от споразумението, което руснаците подписаха с алианса. Според договора двете страни създават джойнт венчър, който ще финализира стратегическото сътрудничество между френско-японския алианс и АвтоВАЗ. Новата компания се казва Alliance Rostec Auto BV и притежава 74,5% от акциите на руския производител.

Според условията на сделката алиансът Renault-Nissan ще инвестира в предприятието 23 млрд. рубли (742 млн. долара). До средата на 2014 г. инвестицията ще даде на Renault-Nissan дял от 67,13% в джойнт венчъра.



Renault, който купи 25% от АвтоВАЗ през 2008 г. и след това подпомогна възраждането му, ще инвестира около 11.3 млрд. рубли ($366 млн.) в джойнт венчъра и до юни 2014 г. планира да притежава 50.1% в него. Nissan, който преди това не е притежавал дял в АвтоВАЗ, ще инвестира 11.7 млрд. рубли ($376 млн.) и към същата дата планира да притежава 17,3%. Към същата дата Russian Technologies ще държи 32.87% от акциите в съвместното дружество.

Сделката е факт само осем месеца, след като президентът на Руската Федерация Владимир Путин откри завод в Толиати с годишен капацитет от 350 000 коли. С подобренията в Толиати и тези, планирани за другите производствени комплекси, от началото на 2016 г. Renault-Nissan и АвтоВАЗ ще разполагат с годишен производствен капацитет от 1.7 млн. автомобила.

„Dжойнт венчърът ще ускори нашата пазарна офанзива на руския пазар. Той ще подкрепя конкурентоспособността на АвтоВАЗ, руският лидер в автомобилната промишленост, коментира председателят и главен изпълнителен директор на Renault-Nissan, Карлос Гон.

До завършване на сделката през 2014 г., Alliance Rostec Auto BV ще изкупи всички дялове в АвтоВАЗ, които в момента са собственост на инвестиционната банка „Тройка Диалог”. Очаква се до 2020 г. АвтоВАЗ, заедно с партньорите си в Русия,  да произвежда над 1 млн. автомобила годишно.

Още новини за пазара за автомобили четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Рено ще избие рибата с тази инвестиция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още