IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault-Nissan поема контрола върху Автоваз

Модели от двете марки може да бъдат произвеждани заедно с лади в завода в Толияти

12:49 | 03.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Renault-Nissan поема контрола върху Автоваз

Обединението Renault-Nissan се споразумя да увеличи дела си Автоваз, собственик на марката „Лада“, като ще поеме контрола върху най-големия руски автопроизводител, съобщи ВВС.

Партньорите във френско-японския съюз се надяват, че сделката ще доведе до по-близко сътрудничество между трите компании и ще доведе до значителни икономии.

В рамките на споразумението модели на Renault и Nissan може да бъдат произвеждани заедно с лади в завода в руския град Толияти.

Сделката трябва да бъде приключена до 2014 г. Меморандум за разбирателство в този смисъл бе подписан в Париж четири години, след като Renault за първи път придоби дял от 25% в Автоваз.

Сделката е оформена като смесено дружество между Renault-Nissan и руската държавна компания Ростехнологии. В него френско-японското обединение ще притежава 67,13%, а то на свой ред държи 74,5% от Автоваз.

Renault ще инвестира в смесеното дружиство през следващите 2 години 300 млн. долара, а Nissan – 450 млн. долара.

„Днешният меморандум е поредната стъпка в едно разширяващо се сътрудничество, което ще подпомогне за модернизирането на руската автомобилна индустрия“, заяви Карлос Госн, главен изпълнителен директор на съюза  Renault-Nissan.

През миналия месец благодарение на инвестиция от 400 млн. евро в завода в Толияти бе открита нова производствена линия. Трите компании са си поставили за цел да сглобяват в него 1,6 млн. автомобила годишно, което го нарежда сред най-големите производствени автозаводи в света.

Обединението Renault-Nissan, сформирано чрез взаимна размяна на акции, е на четвърто място по брой произведени автомобили в света. Renault притежава дял от 43,4% в Nissan, докато японският автопроизводител е собственик на едва 15% от акциите на френската компания.

Госн успя да сключи и няколко споразумения за сътрудничество с Daimler, германският производител на Mercedes.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още