IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan преговаря за покупката на 25% дял в АвтоВаз

При успех на сделката алиансът Renault-Nissan ще придобие контрол на производителя на Лада

13:06 | 18.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Nissan преговаря за покупката на 25% дял в АвтоВаз

Третата по големина японска автомобилна компания Nissan Motor води преговори за покупка на повече от 25% от акциите на руския производител на автомобили ОАО „АвтоВаз”, в опит да си осигури контрол над компанията заедно с френския си партньор Renault SA.

Nissan Motor обсъжда условията по сделката с другите два акционери в „АвтоВаз” – най-голямата руска частна инвестиционна банка „Тройка Диалог” и „Ростехнологии”.

Целта на Nissan е да придобие дела в продължение на няколко години, пише Bloomberg.

Преговорите за увеличаване на дела на Nissan и Renault в руската компания са предварителни и на този етап до окончателно решение не се е стигнало, посочват от Renault.

Алиансът Renault-Nissan има за цел да придобие мажоритарен дял в производителя на Лада, след като през 2008 г. Renault купи дял от 25% в „АвтоВаз” срещу сумата от 1 млрд. долара.

Карлос Госн, който е главен изпълнителен директор на Renault и Nissan, заяви през ноември, че алиансът ще се стреми към контролен дял в руската компания.

Renault обнови автомобилния завод на „АвтоВаз” в руския град Толиати, така че там да могат да се сглобяват модели на трите автомобилни компании.

Renault притежава 43% от базираната в Йокохама японска автомобилна компания Nissan.

„Тройка Диалог” и „Ростехнологии” притежават по 25% всяка от капитала на „АвтоВаз”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още