IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия принуждава автоконцерните да инвестират милиарди

Volkswagen и Daimler вече подписаха споразумения с правителството, а Fiat ще вложи 1,1 млрд. евро в нов завод в Нижни Новгород

17:18 | 28.06.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	В Русия германският концерн ще произвежда по около 6000 камиона на година. <em>Снимка: MAN</em></p>

В Русия германският концерн ще произвежда по около 6000 камиона на година. Снимка: MAN

След края на сътрудничеството си с руската група "Солерс", италианският автоконцерн Fiat обяви, че ще продължи дейността си на руския пазар самостоятелно. Компанията ще вложи 1,1 млрд. евро в страната, за да построи нов завод в Нижни Новгород, предадоха руските информационни агенции.

Руското правителство пък обяви, че ще даде финансово рамо на компанията. В първите няколко месеца на годината Москва предостави на чуждите автомобилни концерни различни по форма финансови стимули на стойност над 3,5 млрд. евро, за да ги предизвика да отворят заводи в страната. Това е част от стратегически план за привличане на стратегически инвеститори в страната. Финансови стимули и опростена бюрократична система трябва да помогнат на чуждите инвеститори да се установят за дълго в Русия.

Впрочем, Fiat представи плановете си за фабрика в Нижни Новгород още през 2008 г. Тук трябваше да се произвеждат по 25 000 камиона от дъщерната на Fiat компания Iveco. Кризата обаче попречи на италианците да изпълнят плана си още тогава. Тя засегна търсенето на автомобили в Русия, като продажбите на коли там са спаднали с 49% през 2009 г. в сравнение с 2008 г. по данни на Асоциацията на европейския бизнес в Русия.

Все пак главният изпълнителен директор на Fiat Серджо Марчионе има намерение да използва пълноценно потенциала на руския пазар. Новият завод ще има капацитет от 120 000 автомобила годишно. Споразумението обаче още не е подписано. То се базира на стария договор с правителството, който включваше и участие на местния партньор "Солерс". 

Няколко автомобилни концерна вече се задължиха да инвестират повече от 5 млрд. долара в Русия, за да се възползват от облекченията при внос на нужните им компоненти. Руското правителство иска да насърчи индустрията, като предоставя облекчени процедури и намалени такси. От началото на годината до този момент Москва успя да сключи четири споразумения в тази насока - през февруари обаче шест компании или консорциума заявиха принципен интерес към подобно сътрудничество, пише в свой анализ FAZ.

Базираната във Волфсбург германска компания Volkswagen ще вложи общо около 900 млн. долара в заводи в Калуга и във фабриката на "ГАЗ" в Нижни Новгород. Планира се и строеж на завод за двигатели.

Американският концерн General Motors пък ще вложи около 1 млрд. долара. Руската компания "Солерс" се споразумя за съвместно дружество с Ford, а планираните инвестиции са за над 1,2 млрд. долара.

В консорциума между производителя на "Лада" "Автоваз", алианса Renault-Nissan, руския производител "Ижавто", производителя на камиони "Камаз" и германския Daimler инвестицията ще е в размер на 2 млрд. долара. Френският автоконцерн Renault държи 25% плюс един глас от акциите на "Автоваз", а Daimler има участие в "Камаз".

Подписаните споразумения означават строителството на допълнителни производствени капацитети за над 500 000 коли годишно и модернизирането на заводите. В момента в Русия се произвеждат по 2,54 млн. коли годишно.

Правителството има намерение да насърчи местните производители на части и да засили партньорството с чуждите концерни. За тази цел беше издаден т. нар. декрет 166, който предвижда в автомобилите да не бъдат използвани повече от 5% произведени извън Русия части. Първоначално Volkswagen и Fiat се противопоставиха на този натиск, но впоследствие се съгласиха на условията. Приемането на декрета обаче ще затрудни присъединяването на Русия към Световната търговска организация, пише още FAZ.

В крайна сметка се очаква Русия да бъде един от най-големите пазари на автомобили в следващите десет години. Спадът от 2009 г. вече отчасти е преодолян. Според Boston Consulting Group през 2020 г. в Русия ще бъдат продадени около 4 млн. нови автомобила, докато през миналата година техният брой е бил 1,9 млн. По данни на Асоциацията на европейския бизнес в Русия през първите четири месеца на 2011 г. на местния пазар са реализирани 754 000 автомобила, което представлява ръст от 64% спрямо същия период на миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
абитуриент
преди 12 години
Можем само да се учим от РУСНАЦИТЕ.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
DIMAS1
преди 12 години
Ако на руските политици им пукаше за страната им, сега Русия нямаше да е в това унизително положение. Страна с огромни и практически неизчерпаеми природни ресурси, която се изхранва единствено чрез продажбата на въпросните ресурси. Страна в която стотици милиони хора живеят в условия от каменната ера.... управлявани от шайка алчни олигарси начело с Путин. Е нема нужда да ми ги хвалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
SEBULBA
преди 12 години
"Русия принуждава автоконцерните да инвестират милиарди"Ами Да !!! Щото имат политици, на които им ПУКА за страната, а не като нашите продажни пръдльовци....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още