fallback

Без повече “shitty deals” в Goldman Sachs

След скандала със „скапаните сделки“ на инвестиционната банка, описвани така от самите й служители, редица компании решиха да се замислят за вътрешнофирмените си онлайн комуникации

17:34 | 30.07.10 г.

През април тази година ръководителите на американската банка Goldman Sachs направиха опит да се защитят пред Американския конгрес срещу обвинението, че са допринесли за формирането на балона на пазара за недвижими имоти и че са постигнали печалбите си на гърба на своите клиенти.

В резултат на разследването, освен глобата от 550 млн. долара, се появи и мейл, според който бившият шеф на Goldman Sachs Томас Монтаг описва инвестициите, обвързани с ипотеки, като “shitty deals”*.

Примерът за използвания език в компанията разбуни духовете в общественото пространство и наложи създаването на ограничения и цензура дори във вътрешните мейли между служителите. В резултат работещите не само в Goldman Sachs, но и в редица други финансови институции, ще трябва да изчистят езика си и да спрат да използват нецензурни думи в имейл комуникацията си.

„Използването на ругатни в имейлите ни не е част от политиката ни“, казва Ли Мичъл, партньор в Thoma Bravo LLC в Чикаго. „Но сега, след като според законодателството вече сме под регулацията на Комисията по борсите и ценните книжа, предполагам, че ще ни кажат кои думи са заплаха за световната икономика и те ще ни бъдат забранени“, добавя с шеговит тон управителят на инвестиционния фонд пред Chicago Tribune.

Goldman Sachs вече взе мерки за ругатните на работното място. Нюйоркската компания не само забрани на служителите си да използват обидни думи в мейлите, но ще приложи и специален надзор на вътрешната им комуникация. Това означава, че 34 хиляди трейдъри, инвестиционни банкери и други служители на Goldman Sachs трябва да се въздържат от използването на мръсни думички, подобни на онази, която стигна дори до ушите на Сената през април тази година, и ще бъдат проверявани за това, съобщава Sunday Morning Herald.

„Разбира се, че имаме политика за изказа и винаги търсим начини да сме сигурни, че тя се изпълнява“, обясни говорител на Goldman Sachs пред Wall Street Journal. 

Citigroup Inc. и J.P. Morgan Chase & Co. също имат забрана за използването на ругатни в мейлите си, твърдят от двете компании. Morgan Stanley задължително обясняват на служителите си, че трябва да бъдат „професионалисти с подходящо поведение и благовъзпитани през цялото време“, но не са забранили специално по-грубите думи.

На етажите на нюйоркската фондова борса пък изрично е забранено използването на обидни думи. Според говорител на NYSE Euronext Inc. мерките са се засилили, след като няколко телевизионни канала са започнали да предават на живо репортажи от борсата.

CME Group, които притежават стокови и фючърсни борси в Чикаго и Ню Йорк, обясняват, че очакват от своите служители да се въздържат и да се държат „с достойнство“. Според вътрешните правила на компанията „използването на обидни думи, ругатни или език, който е далеч от бизнес стила“, се наказва. Първата степен на наказание е 1000 долара, а най-високите санкции могат да достигнат до 20 хил. долара.

През юни от Citigroup предупредиха служителите си да помнят, че „заглавията в медиите напоследък, които описват неподходящи мейли, са важно напомняне да се мисли, преди да се пише, и да се чете, преди да се изпраща“.

Банката изпрати служителите си и на 10-минутен онлайн курс по електронни комуникации, който ще се проведе в рамките на месец за всички и ще запознае хората с това какво трябва и какво не трябва да правят, когато комуникират по електронен път.

*“Shitty deals” - от англ. скапани сделки

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 13.09.22 г.
fallback