IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman под прицел

Комисия към Сената изслушва шефове в банката, отричащи, че са помогнали за формирането на ипотечния балон

21:37 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Goldman под прицел

Ръководителите на американската банка Goldman Sachs направиха опит да се защитят във вторник пред комисия на Американския конгрес, който ги обвини, че са допринесли за формирането на балона на недвижимия пазар и са генерирали милиардни печалби за финансовата институция на гърба на клиентите й.

По време на изслушването представители на банката заявиха, че е последната е практикувала класическо управление на риска и че не е залагала на глобален спад на пазара на недвижими имоти, предаде Ройтерс.

Фабрис Туре, френският служител на Goldman, обвинен за създаването на сложен финансов продукт, върху който се фокусират започнатите разследвания на комисията за ценни книжа и фондови борси, заяви, че не е скривал никаква важна информация от своите клиенти.

Излъчваният видеоматериал наживо от изслушването направи инвеститорите свидетели на оживени дискусии и яростно разменени реплики. Така например сенатор Карл Левин, председателстващ заседанието, пoпита Дан Спаркс, бивш директор на ипотечното кредитиране в Goldman, дали е почувствал нужда да информира клиентите си, когато баката е залагала срещу техните позиции.

Спаркс не отговори директно на този въпрос и уточни, че не би използвал определението „shitty deal”, което според комисията е употребил един от неговите шефове относно част от дейностите на банката. 

Според комисията Goldman Sachs е допринесла за ипотечния балон, създавайки продукти, обединяващи рискови заеми в периода 2004 – 2007 г., като впоследствие е включила тези книжа в по-сложни продукти. 

Извършените досега разследвания, свързани с преглеждането на множество електронни писма, показаха, че шефове в банката са подвеждали инвеститорите, продавайки им финансови инструменти, за които са знаели, че ще губят от стойността си. 

По време на изслушването във вторник сенаторите обърнаха внимание основно на една транзакция, в която Goldman Sachs е обвинена, че не е разкрила ключова информация на инвеститорите и на анализатор. 

Става въпрос за същия продукт, наречен Abacus 2007-AC1, заради който банката беше обвинена в измама от регулаторните органи.

„Поведението на Goldman показва, че банката често е третирала клиентите си не като такива, а като източник на печалба”, коментира Карл Левин. „Поведението й поставя под въпрос функционирането на Wall Street като цяло.” 

Директорите на групата се защитиха и обясниха, че банката не е предвидила развитието на недвижимия пазар и че просто е практикувала класическо управление на риска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още