IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дойде ли време за инвестиция във вино?

Виното е добър вариант да затворите парите си, но само ако сте готови да почакате поне 5 години преди възвръщаемостта

07:49 | 20.10.10 г.
<p>Преди да решите да инвестирате във вино, трябва да се запознаете добре със сортовете и реколтите. Снимка: Sxc.hu</p>

Преди да решите да инвестирате във вино, трябва да се запознаете добре със сортовете и реколтите. Снимка: Sxc.hu

Хубавото вино, идващо от добре познати региони във Франция, все още е най-доброто, казват експерти. А с толкова хубави вина, които наводняват пазара, цените се придвижват надолу, правейки времето особено подходящо за покупката им, посочва CNBC.

Сортовете от 2008 и 2009 от региона Бордо са едни от най-добрите, които може изобщо да намерите на пазара, казва Марк Лазáр, президент на консултантската компания в областта на виното Cellar Advisors LLC, която работи изключително с частни колекционери.

Слуховете около реколтата от 2010 са, че е изключително висококачествена, казва Лазáр. Същото се отнася и до вината от Бургундия, направени през 2009 г., които, по думите на експерта, могат да бъдат определени като „класически“ и дори „легендарни“.

„Имайки толкова много хубаво вино няма как всичкото да е супер скъпо“, казва Лазáр.

Цените на вината възстановиха нивата си, след като достигнаха дъното през 2008 и началото на 2009 година според индекса Fine Wine 100 Index. В края на септември индексът отбеляза повишение в размер на 32,8% в сравнение с предходната година и с 28,8% спрямо началото на тази година.

„Пазарът се съживява доста по-бързо отколкото очаквахме“, казва Лазáр. „Имаме много клиенти, които искат да продават вино.“

Дейв Соколин, президент на Sokolin и автор на „Инвестиране в ликвидни активи“ казва, че исторически погледнато виното „не се е търгувало на много ниска цена“.

„То има история, която датира от стотици години“, добавя той. „Не мисля, че много ценни книжа могат да се похвалят с това.“

Това показва, че при всички алтернативни форми на инвестиране има рискове, както и разходи, които трябва да бъдат отчетени, преди човек да вложи парите си в пазара на вино. Онези, които имат интерес в областта, вероятно вече са се запознали с някои от съветите за инвестиране. Ето и още няколко, които могат да свършат работа на онези, които са решили да подходят по-нестандартно към влагането на авоарите си.

Вижте галерията тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още